NATO članica tajno snabdevala Ukrajinu borbenim avionima: Isporučili ih kao „rezervne delove"

26.01.2023

16:26

0

Našli su način da zaobilaznim putem pomognu Kijevu da oslabi Rusiju

NATO članica tajno snabdevala Ukrajinu borbenim avionima: Isporučili ih kao „rezervne delove"
MiG-29 - Copyright AP Photo/Sergei Grits

Varšava je u proleće 2022. tajno isporučila Ukrajini nekoliko svojih borbenih aviona MiG-29, uprkos tome što je poljska vlada zvanično poricala bilo kakve takve dogovore, tvrdi lokalni list, pozivajući se na izvore.

Prema pisanju poljskog portala „Dziennik Gazeta Prawna" (DGP), avioni su poslati „kombinovanom“ metodom, što očigledno znači da su isporučeni u rastavljenom stanju i deklarisani kao rezervni delovi.

- Trup i krila su takođe rezervni delovi - napisao je DGP u sredu, pozivajući se na izvore iz poljske vlade.

Još u martu, u prvim mesecima ruske vojne operacije u Ukrajini, Vašington je odbacio plan za prebacivanje poljskih aviona MiG-29 u Ukrajinu, navodeći da bi taj potez „previše eskalirao“ situaciju i da se tako rizikuje direktno uplitanje SAD ili saveznika iz NATO-a u sukob, što bi moglo da izazove direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

U aprilu je, međutim, Pentagon izjavio da su neimenovani američki saveznici pomogli da se ojača ukrajinska flota borbenih aviona doniranjem neodređenih „rezervnih delova“ koji su navodno korišćeni za obnavljanje mnogih oštećenih aviona u Kijevu.

Profimedia
 

Čini se da najnoviji članak DGP-a sada sugeriše da je taj saveznik mogla biti Poljska, za koju je krajem aprila takođe otkriveno da je Ukrajini pružila 7 milijardi dolara vojne pomoći, uključujući polovinu njenih tenkova, desetine haubica, Grad MRLS i rakete za borbene avione MiG-29 i Su-27, pored druge municije.

Čini se da su SAD poslednjih nedelja napustile neke od svojih ranijih stavova oko isporuke teškog naoružanja Ukrajini i sada planiraju da isporuče određeni broj svojih tenkova „M1 abrams" u Kijev, dok Nemačka, Poljska i Finska nameravaju da pošalju na desetine tenkova „leopard 2".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na ove planirane isporuke kao dokaz da je Zapad sve direktnije uključen u sukob, uprkos tome što evropski i američki političari tvrde suprotno.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike