Nemačka ministarka izjavom pokrenula buru: Mi smo u ratu sa Rusijom! (VIDEO)

25.01.2023

17:45

1

Autor: N. Pavlović

Šolc je više puta napomenuo da ne želi da Nemačka bude u direktnom sukobu sa Rusijom

Nemačka ministarka izjavom pokrenula buru: Mi smo u ratu sa Rusijom! (VIDEO)
Analena Berbok - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, govoreći o slanju tenkova "leopard 2" Ukrajini, rekla je da je EU u ratu sa Rusijom što je mnogo direktniji opis situacije nego što se do sada moglo čuti od evropskih zvaničnika.

- Kao što sam rekla više puta prethodnih dana, da - treba da učinimo više za odbranu Ukrajine. Da, treba da učinimo više kada je reč o tenkovima. Ali, najvažniji i ključni deo je da to radimo zajedno u Evropi i da ne krivimo jedni druge, jer smo u ratu protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih - navela je.

Iako je nemački kancelar, Olaf Šolc, insistirao da Berlin podržava Ukrajinu, ali izbegava direktan sukob sa Rusijom, njegova koaliciona partnerka, Analena Berbok, očigledno je zauzela agresivniju poziciju.

Nemački mediji su preneli da se Zelena partija već duže vreme zalagala za slanje tenkova Kijevu, a u međuvremenu su uspeli u to da ubede i Šolca. Podsetimo, pre nekoliko dana je ministarka odbrane, Kristin Lambreht, podnela ostavku, a jedna od stavki koje su joj se zamerale bila je neodlučnost po pitanju slanja "leoparda".

Ovo nije prvi put da je Berbokova izazvala buru svojim izjavama o sukobu u Ukrajini. Prošlog avgusta je u Pragu napomenula da planira da ispuni svoja obećanja data Ukrajini, "bez obzira šta nemački glasači budu mislili o tome".

Reagujući na izjavu nemačke ministarke, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, ocenila je da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi "leopard 2" potvrda umešanosti Nemačke u "unapred planiran rat protiv Rusije".

Kako je napisala na svom Telegram nalogu, ako se tome dodaju navodi bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao  Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska, onda je reč o "unapred planiranom ratu protiv Rusije".

- Nemojte kasnije da kažete da za to niste čuli - navela je Zaharova. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike