Nemačka se izvinila Afričkoj uniji zbog uvrede: Hteli da ismeju Lavrova, pa se pokajali

27.01.2023

22:11

0

Ministarstvo spoljnih poslova moralo je da se pravda zbog upotrebljenih reči

Nemačka se izvinila Afričkoj uniji zbog uvrede: Hteli da ismeju Lavrova, pa se pokajali
analena berbok AP22094529055434 - Copyright Tobias Schwarz/Pool via AP

Pokušaj Nemačke da ismeje put ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Afriku imao je suprotan efekat nakon što je Afrička unija ukorila Berlin zbog upotrebe stereotipnih emotikona. Kritike su navele Berlin da se brzo izvini.

U utorak je nemačko ministarstvo inostranih poslova objavilo na Tviteru da je Lavrov krenuo na turneju po Africi „ne da bi video leoparde, vež da bi otvoreno tvrdio da partneri Ukrajine 'žele da unište sve rusko'“. Reč „leopardi“ bila je prikazana u obliku emotikona.

Lokalni zvaničnici, uključujuži Ebu Kalondo, portparolku predsednika Komisije Afričke unije Muse Fakija, nisu bili impresionirani ovom igrom reči.

 

 

Ona je u četvrtak napomenula da je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nedavno posetila tu organizaciju, koja „se nalazi u jednoj od više od 20 afričkih zemalja sa kojima Nemačka ima recipročne diplomatske odnose“.

- Da li je došla da vidi životinje? Ili su za vas afrički kontinent, njegovi ljudi i divlje životinje samo šala? - upitala je ona, a nedugo zatim stigla je i reakcija Berlina.

- Shvatili smo i izvinjavamo se. Cenimo naše afričke partnere. Naš tvit ni na koji način nije imao za cilj da uvrede - napisalo je ministarstvo na pomenutoj društvenoj mreži. U njemu je objašnjeno da se emotikon leoparda odnosi na tenkove „leopard 2" koje je Berlin nedavno obećao da će poslati Kijevu.

 

 

- Želeli smo da ukažemo na laži koje Rusija koristi da opravda svoj imperijalistički agresorski rat protiv Ukrajine - dodaje se.

Kao odgovor, Kalondo je savetovala Berlin da se ne izvinjava, već da „bude oprezan“ i da se prema svojim partnerima odnosi sa poštovanjem.

- Spoljna politika nije šala niti bi je trebalo koristiti za dobijanje jeftinih geopolitičkih poena ilustrovanjem celog kontinenta kolonijalnim tropima po bilo kom pitanju - zaključila je ona.

Osnovana 2002. godine, Afrička unija je 55-člana međunarodna organizacija koja nastoji da promoviše jedinstvo i solidarnost u regionu.

Tokom svog putovanja po Africi, Sergej Lavrov je posetio Južnu Afriku, Esvatini, Angolu i Eritreju. Diplomata je u petak optužio zapadne medije za pristrasno izveštavanje o njegovoj inostranoj turneji, tvrdeći da su neki novinari koji rade u afričkim zemljama „otvoreno predstavljali interese zapadne informacione mašine” i „iskrivljavali” pravu sliku događaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike