Zbrka u Vašingtonu zbog poverljivih dokumenata: Kako se otkriće spornih fajlova kod Pensa odražava na Bajdenov i Trampov slučaj

27.01.2023

20:16

0

Nekadašnji potpredsednik SAD treći je u nizu visokih zvaničnika kod kojih su pronađene informacije koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost

Zbrka u Vašingtonu zbog poverljivih dokumenata: Kako se otkriće spornih fajlova kod Pensa odražava na Bajdenov i Trampov slučaj
Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens pridružio se u utorak grupi visokih zvaničnika koji su za sebe sačuvali poverljive dokumente. 

U njegovoj ličnoj rezidenciji u Indijani pronađen je 18. januara određeni broj dokumenata - u dve kutije se nalazio "mogući poverljivi materijal", dok su u druge dve bile kopije potpredsedničkih papira.

Analitičari smatraju da je ovim otkrićem potencijalni republikanski kandidat za predsednika 2024. možda učinio uslugu aktuelnom lideru SAD, kao i svom starom šefu Donaldu Trampu.

Otkriće poverljivih dokumenata u Pensovoj kući skrenulo je pažnju sa Bajdenove borbe da objasni zbog čega je posedovao takav materijal iz vremena kad je bio potpredsednik. To je u utorak Pensa učinilo najpopularnijim čovekom u Beloj kući, a prašina koja se digla oko poverljivih dokumenata dobila je novog glavnog aktera.

Ovo je bio veliki udarac za Pensa, koji je tvrdio da je čist u odnosu na Bajdena, kada je američki lider bio na udaru kritika zbog čuvanja dokumenata, dok je republikanac iz Indijane pričao da ih nema.

Bajdenovi pomoćnici su iskoristili priliku da naprave poređenje između ponašanja Pensa i predsednika, koji je nedavno bio poređen sa svojim prethodnikom Trampom.

AP Photo/Kevin Wolf
Majk Pens

Čini se da ni Pens ni Bajden nisu opstruirali istražitelje kada je mala količina dokumenata otkrivena u njihovim domovima, čak i ako je Bela kuća nespretno upravljala krizom, ponekad obmanjujući javnost. Obojica su vratila materijal i tvrdila su da je prenos dokumenata u njihove privatne kuće bio slučajan.

Jedan zvaničnik je rekao da je Pensov slučaj bio „koristan primer“ drugog bivšeg potpredsednika koji se bavi pitanjima koja proističu iz prelaska sa funkcije. Neimenovani izvor Si-En-Ena takođe je primetio da je Pens, kao i Bajden, ranije rekao da nije znao da poseduje poverljive dokumente.

Tramp je, sa druge strane, imao stotine dokumenata i tvrdio je da su njegovi. Optužio je FBI za podmetanje inkriminišućeg materijala i tvrdio da ima moć da skine oznaku poverljivosti sa njih.

Bajden i Tramp imaju koristi od Pensove priče

Otkriće poverljivih dokumenata kod Pensa ide naruku i Bajdenu i Trampu, a mnogi građani Amerike ne umeju da razlikuju nijanse ova tri slučaja. Što se nalazi više mesta na kojima bivši zvaničnici čuvaju dokumente iz vremena kad su bili u izvršnoj vlasti, to sve više deluje da to nije toliko velika stvar ili da su svi umešani podjednako krivi.

Čini se da još uvek postoje jasni pravni razlozi koji pokazuju da bi Trampovo zadržavanje stotina dokumenata kada je napustio funkciju moglo da preraste u krivično delo. Ali sve veća kontroverza oko dokumenata i njihovo pronalaženje kod drugih prete da potkopaju takvu potencijalnu odluku Ministarstva pravde.

AP Photo/Alex Brandon, File
Donald Tramp

Sada Tramp slobodno može reći da, ukoliko se na njega bude vršio veći pritisak, trpi nepravedan tretman u odnosu na drugu dvojicu i da je žrtva političkog progona.

Tramp je brzo pokušao da poveže svoj slučaj sa Pensovim, dok je Bela kuća pokušala da udalji Bajdena od pravnih zavrzlama njegovog prethodnika, poredeći aktuelnog predsednika sa Pensom, jer obojica "nisu znala" da su dokumenti kod njih, kao ni šta je u njima.

- Majk Pens je nevin. Nikada u životu nije učinio ništa nepošteno. Ostavite ga na miru! - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Trut soušl".

Izvori bliski bivšem predsedniku rekli su da veruju da Bajdenov i Pensov propust otežava Ministarstvu pravde da na kraju podigne optužbe protiv njih.

Niz novih pitanja

Otkriće dokumenata kod bivšeg potpredsednika SAD pokrenulo je niz novih pitanja u Vašingtonu, koji mora da se pozabavi ovim incidentima, iako oni nisu na vrhu liste prioriteta građana Amerike.

Hoće li se Pens suočiti i sa istragom specijalnog tužioca?

AP Photo/J. Scott Applewhite
Majk Pens

Državni tužilac Merik Garland već je imenovao polunezavisne tužioce da pregledaju slučajeve poverljivih dokumenata Trampa i Bajdena kako bi se izbegao bilo kakav utisak političkog mešanja. Trenutno se FBI i Odeljenje za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde bave pregledom Pensovih dokumenata i pokušavaju da utvrde kako su oni završili u njegovoj kući u Indijani.

Najmanje jedan republikanac, predstavnik Nebraske Don Bekon, rekao je da Pensa treba tretirati isto kao Bajdena i Trampa.

- Ako su imenovali specijalnog tužioca za Bajdena nakon što su to uradili u slučaju predsednika Trampa, trebalo bi da radimo stvari fer, a ovo ne bi trebalo da bude partijska stvar - rekao je on za Si-En-En u utorak.

Kako će otkrića Pensovih dokumenata uticati na pokušaje republikanaca u Domu da krenu na Bajdena?

Republikanci i u Senatu i u Predstavničkom domu tvrde da postoji jedan standard za Bajdena i drugi za Trampa nakon otkrivanja dokumenata u Bajdenovom domu i njegovoj bivšoj kancelariji u Vašingtonu. Ali Pensova otkrića komplikuju planove.

Kako, na primer, odbori Predstavničkog doma koje vodi Velika stara stranka mogu da pokrenu istragu protiv predsednika ako ne preduzmu slične korake protiv Pensa?

AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden

Predsedavajući za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer pokušao je da osujeti napore Bele kuće da napravi poređenja između Bajdena i Pensa. Republikanac iz Kentakija rekao je da je Pens pristao da u potpunosti sarađuje sa nadzorom Kongresa o svim pitanjima u vezi sa tim, što je stav za koji je rekao da je potpuno suprotan u odnosu na stav Bajdenove administracije.

Može li Bela kuća da iskoristi Pensovu kontroverzu da odbije pritisak na Bajdena?

Pogrešna PR strategija Bele kuće stala je na put njenom nastojanju da skrene pažnju sa priče. Bajden je nekoliko puta pokušao da umanji značaj problema, samo da bi se u novim pretragama pojavilo više poverljivog materijala.

Kako su novi detalji iskrsavali, skandal je bio sve štetniji za administraciju, koja tvrdi da se vraća transparentnosti. Loše rukovođenje ovim pitanjem takođe je donelo Trampu veliku sreću dok pokušava da pokrene svoju kampanju za predsedničke izbore 2024.

Da li drugi bivši predsednici i potpredsednici imaju problem sa dokumentima?

S obzirom na to da su dokumenti u slučajevima Pensa i Bajdena možda nehotice uzeti iz Bele kuće, da li je moguće da i druge administracije imaju sličan problem? I da li će Nacionalni arhiv tražiti od bivših lidera da iz predostrožnosti otvore svoje domove i kancelarije?

AP Photo/Charlie Neibergall
Majk Pens

Predstavnici bivših predsednika Bila Klintona, Džordža V. Buša i Baraka Obame rekli su za Si-En-En u utorak da su njihovi šefovi predali sav poverljiv materijal kada su napustili Belu kuću.

Kakav primer daju Tramp, Bajden i Pens?

Mnogi niže rangirani vladini zvaničnici tretiraju poverljive informacije sa izuzetnom pažnjom, na granici paranoje, znajući da bi nepažljivo ili nemarno rukovanje takvim materijalom, koji američke obaveštajne službe često prikupljaju pod visokorizičnim okolnostima, moglo da ih odvede u zatvor.

Trenutna kontroverza oko zalutalih dokumenata sugeriše da oni na samom vrhu ne mare toliko. To takođe može pokrenuti pitanja o tome kako se postupa sa poverljivim informacijama tokom tranzicije vlasti između predsednika. Osim toga, postoji višegodišnja dilema oko toga da li vlada stavlja pečat „strogo poverljivo“ na previše svojih zapisa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike