"M1 abrams": Šta znamo o tenkovima koje Bajden šalje Ukrajini i koliko koštaju ova "čudovišta"? (VIDEO)

25.01.2023

20:13

1

Autor: N. Pavlović

Pojedini vojni lideri su istakli da bi baš zbog teškog rukovanja i održavanja ovaj podhvat mogao da bude skup i neproduktivan

"M1 abrams": Šta znamo o tenkovima koje Bajden šalje Ukrajini i koliko koštaju ova "čudovišta"? (VIDEO)
M1 Abrams je težak za rukovanje - Copyright Profimedia

Američki predsednik, Džo Bajden, najavio da će SAD poslati 31 tenk "abrams" Ukrajini, nakon što je Nemačka saopštila da će isporučiti "leoparde".

Bajden je rekao da su u pitanju najsposobniji tenkovi na svetu, ali komplikovani za upotrebu zbog čega će SAD Ukrajini davati delove i opremu neophodne za održavanje tih vozila na terenu.

Napomenuo je i da su tenkovi odbrambeno oružje, a ne pretnja Rusiji.

AP Photo/Susan Walsh
Bajden šalje 31 tenk Kijevu

Pojedini vojni lideri su istakli da bi baš zbog teškog rukovanja i održavanja ovaj podhvat mogao da bude skup i neproduktivan.

Razvijen zbog Sovjeta

"M1 abrams" su proizvedeni kao pokušaj da se razvije nova vrsta borbenog tenka koji bi mogao da stoji "lice u lice" sa najboljim sovjetskim naoružanjem, a trebalo je da poseduju "tešku pretnju" zbog moćne protivtenkovske municije i one koja bi mogla da probija oklopna vozila.

Tenkovi iz vijetnamske ere, "M60 Paton" nisu bili dorasli tom zadatku, tako da je američka vojska radila na razvitku novog MBT-70 u saradnji sa Zapadnom Nemačkom.

MBT-70 je bila katastrofa koja je premašila budžet i ta ideja je napuštena 1971. Kada je program M1 počeo 1973. bio je vođen onim što se videlo na ratištu u Jomkipurskom ratu tog oktobra - bile su naglašene opasnosti novog ručno montiranog protivtenkovskog naoružanja.

Profimedia
Američki tenkovi na vežbama u Jordanu

Rezultat je bio jedan od najtežih tenkova ikad sagrađenih - 62 tone - ali i jedan od najbržih. U "abrams" je stavljen turbinski motor MBT-70 od 1.500 konjskih snaga, dajući mu brzinu od 72 kilometra na čas. Novije verzije su još teže, od 74 tone, ali su zbog toga nešto sporiji.

Uranijumske odlike

Glavni top tenka je originalno bio 105-milimetarski, ali kada se 1986. pojavila naprednija verzija M1A1, dobio je top kalibra 120 mm kakve su koristili zapadnonemački "leopardi 2".

Ovi tenkovi naoružani su projektilima sa uranijumskim jezgrom, ali mogu ispaljivati i drugu municiju, uključujući protivpešadijske patrone M1028 kalibra 120 mm, što vozilo pretvara u kolosalno oružje.

"Abrams" takođe nosi i 50-kalibarski mitraljez i dva M240 mitraljeza kalibra 7,62 mm smeštena na kupoli.

Kasnije nadogradnje omogućile su da tenk poseduje dalji reaktivni oklop, neprobojno staklo ispred mitraljeza, mitraljez na daljinsko upravljanje i spoljašni pešadijski telefon za komunikaciju trupa sa vozačem.

Kako se pokazao na ratištu?

"Abrams" su kupovali Egipat, Kuvajt, Saudijska Arabija, Australija, Poljska i Irak, a osim SAD, samo su Saudijska Arabija i Irak koristili ove tenkove u borbama.

Vatreno krštenje tenk je imao tokom operacije Pustinjska oluja kada su SAD ratovale u Iraku početkom devedesetih u cilju izbacivanja Iračana iz Kuvajta. Dobro se pokazao protiv tenkova koje je tada iračka vojska koristila - sovjetskih T-55, T-62 i T-72, kao i kineskog Type 69. Pravu razliku napravila je kombinacija ciljanja noćnim osmatranjem i veoma dugim borbenim dometom jer je premašivao 2,4 kilometra. Ipak, i američka obuka vojnika, koja je bila daleko naprednija, igrala je važnu ulogu.

Tokom kasnije američke okupacije Iraka, "abrams" se mučio sa borbama u urbanijim uslovima gde su zasede rezultirale gubicima mnogih vozila. Iako su uvedene određene modifikacije, više od 80 tenkova je uništeno do tada, a još 530 je moralo da bude poslato natrag kući na opsežne popravke.

Saudijska vojska ih je koristila tokom rata u Jemenu koji je započela 2015. Samo u prvoj godini rata je Rijad kupio 153 tenka od Vašingtona, uključujući 20 koji su bili označeni kao "zamena za oštećene u borbi" što znači da su jemenski Huti uspeli da ih unište.

Ratovi u Iraku i Jemenu pokazali su da "abrams" možda ipak nije toliko superioran kao što se pretpostavljalo, a jedan od najvećih problema je upravo ogromna masa.

Profimedia
 

Koliko koštaju?

Prema američkim medijima, svaki tenk košta između 6 i 9 miliona dolara. Osim toga, države koje ih kupuju moraju da plaćaju i za kompleksno održavanje što znači da je Poljska, primera radi, morala da plati oko 19 miliona dolara po vozilu.

Profimedia
Američki tenkovi u holandskoj luci

Procenjuje se da je ukupno proizvedeno oko 10.000 tenkova "abrams", ali prema podacima Pentagona, američka vojska ih ima oko 4.400.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike