Obustavljeni pregovori o ulasku Švedske i Finske u NATO: Turska zahtevala odlaganje

24.01.2023

15:21

0

Do 6. oktobra prošle godine 28 od 30 zemalja javno je podržalo ulazak ovih dveju zemalja u vojni savez

Obustavljeni pregovori o ulasku Švedske i Finske u NATO: Turska zahtevala odlaganje
finska švedska nato - Copyright Pixabay

Na zahtev zvanične Ankare, pregovori Turske, Švedske i Finske o članstvu u NATO-u odloženi su na neodređeno vreme, saopštio je diplomatski izvor za Sputnjik.

- Tripartitni mehanizam između Turske, Švedske i Finske otkazan je na naš zahtev na neodređeno vreme - rekao je izvor.

Naredni sastanak u okviru mehanizma trebalo je da se održi u Briselu u februaru, navodi izvor.

Lider danske krajnje desničarske stranke „Hard dil“ Rasmus Paludan spalio je prošle subote Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu, nakon što je prethodno dobio dozvolu švedskih vlasti da na tom mestu održi miting.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje Kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi. Takođe, paljenje Kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tursko ministarstvo takođe je saopštilo da Paludanova akcija predstavlja jasno kršenje obaveza trilateralnog memoranduma, koji je Švedska potpisala, za sprečavanje propagande terorističkih organizacija.

Skandinavske zemlje koje su do prošle godine bile neutralne predale su zahtev za ulazak u NATO 18. maja, ali je Turska prvo blokirala razmatranje ovih prijava, da bi 29. juna potpisala trilateralni memorandum sa Švedskom i Finskom 29. juna. Time je povučeno protivljenje Tuske priključivanju ove dve zemlje Alijansi.

Do 6. oktobra prošle godine 28 od 30 zemalja članica javno je podržalo ulazak ovih dveju zemalja u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike