Konvoji s oružjem za Ukrajinu biće legitimne mete ruske vojske: Ukrajinska vojska gađala je ruski civilni brod (FOTO/VIDEO)

12.03.2022

22:37

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Konvoji s oružjem za Ukrajinu biće legitimne mete ruske vojske: Ukrajinska vojska gađala je ruski civilni brod  (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina1 - Copyright 24sedam/AP Photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 17. dan. 

Rusija je zatražila sastanak za petak, 11. mart, kako bi razgovarala o američkim biološkim programa u Ukrajini.

Šef Ruskog nacionalnog odbrambenog menadžmenta Mihail Mizincev izjavio je da je više od 7.000 stranaca iz 21 zemlje u rukama, kako je rekao, ukrajinskih neonacista, koji ih drže kao taoce.

Interpol je saopštio da će, s obzirom na apele da se Rusija isključi iz te organizacije, izmeniti proceduru prijema ruskih zahteva, ali da ostavlja otvorene kanale komunikacije.

Šta dosad znamo o sukobu

- 17. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- Pregovori se nastavljaju jer juče nije bilo "značajnih rezultata"

Džo Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

- Fejsbuk i Instagram će dozvoliti korisnicima da pozivaju na nasilje protiv Rusa!

Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na oslobodilačku operaciju u Ukrajini, pri čemu su izneli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

Moskva i Kijev su spremni da sarađuju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju po pitanju nuklearne bezbednosti u Ukrajini, izjavio je generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju vojsku u Ukrajinu, čak i ako se tamo bude upotrebljavalo nekonvencionalno oružje, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.35 Ukrajina optužila Rusija da planira trajnu kontrolu u Zaporožju, Moskva demantuje

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je da je ruska strana demantovala tvrdnje Ukrajine o tome da Rusija navodno planira da preuzme punu kontrolu na nuklearkom u Zaporožju.

23.25 Rusi dostavili 36 tona humanitarne pomoći u Berdjansk

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije dostavilo 36 tona humanitarne pomoći žiteljima Berdjanska, dok su građani Melitopolja dobili 80 tona pomoći od Fonda Ahmata Kadirova.

 

 

Isporučene su različite vrste namirnica, hrana za decu, sredstva lične higijene i drugo.

23.15 Povećan Rezervni fond budžeta Ukrajine 

Rezervni fond budžeta Ukrajine biće povećan za 50,8 milijardi grivni (oko 1,7 milijardi dolara) a sve u cilju da se omogući dodatna podrška sektorima bezbednosti i odbrane, rekao je premijer te zemlje Denis Šmigalj. 
Vlada je donela više ekonomskih mera, kao što je podrška poljoprivredi a upućen je poziv i biznismenima da nastave sa poslovanjem gde god je to moguće.
Kada je reč o rezervama gasa u Ukrajini, prema rečima Šmigalja, one trenutno iznose 9,5 milijardi kubnih metara, a nastavlja se uvoz iz Mađarske, Poljske i Slovačke i eksploatacija na svim objektima osim na onim u zoni borbenih dejstava.

23.00 Zelenski razgovarao s izraelskim premijerom o rešavanju krize u Ukrajini

Izraelski premijer Naftali Benet i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarali su o načinima za okončanje rata u Ukrajini i naporima Izraela da se razreši kriza, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

„Večeras su premijer Naftali Benet i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali telefonom više od sat vremena. Lideri su razgovarali o načinima za okončanje borbenih dejstava u Ukrajini i naporima Izraela da to učini", navodi se u saopštenju.

Zelenski je danas, u razgovoru s inostranim novinarima, rekao da bi Jerusalim bio dobra platforma za pregovore Moskve i Kijeva, kao i da veruje da bi Izrael trebalo da bude među zemljama koje bi Ukrajini pružile bezbednosne garancije.

21.44 Novi paket vojne pomoći SAD Ukrajini

Novi paket vojne pomoći SAD podrazumeva protivtenkovske i protivraketne sisteme, kao i artiljerijsko oružje, prenose mediji.
Bela kuća je u subotu saopštila da je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao memorandum o odbrambenoj pomoći Ukrajini od 200 miliona dolara.

19.50 Borelj: Evropa se neće vojno mešati u situaciju u Ukrajini

Ministar inostranih poslova i politike bezbednosti Evropske unije, potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj, izjavio je da se EU neće vojno mešati u situaciju u Ukrajini, ali će nastojati da nanese štetu ruskoj ekonomiji.

19.10 Ruska avijacija je za jedan dan uništila 79 objekata vojne infrastrukture u Ukrajini

Avioni i protivvazdušna odbrana Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su u poslednja 24 sata ukrajinski helikopter Mi-24 i tri bespilotne letelice, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Jedinice avijacije i PVO Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborile su u protekla 24 sata jedan helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i tri bespilotne letelice, među kojima je i Bajraktar TB2, rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

Tokom specijalne operacije u Ukrajini, ruske oružane snage uništile su 3.593 neprijateljska vojna objekta, kazao je on, preneo je Sputnjik.

18.25 Ukrajina gađala civilni brod

Ukrajinska vojska gađala je ruski civilni brod „Sormovski 3064“ u Azovskom moru. Pokrenut je istražni postupak, saopštio je Istražni komitet Rusije.

Ukrajinski projektil je izazvao požar, koji je posada uspela da lokalizuje, dodaje se u saopštenju.

Printscreen/YouTube/ Chris Witts of Severn Tales
 

 

18.05 Pregovori Moskve i Kijeva traju neprekidno u video-formatu

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da se pregovori s ruskom delegacijom neprestano održavaju u video formatu.

Prema njegovim rečima, na pregovorima Moskve i Kijeva formirane su posebne radne grupe.

-Stavovi Ukrajine određeni su izuzetno teškim prethodnim direktivama, napisao je Podoljak na svom Telegram kanalu.

17.15 Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini poginulo je 79 vojnika 

Donjecke Narodne Republike, a 251 vojnik je ranjen, saopštila je Narodna milicija DNR.
U saopštenju se dodaje da je u sedam pododreda ukrajinskih snaga poginulo 1.055 ljudi.

16.44 - Patrijarh Kiril optužio Zapad za sukob u Ukrajini

Zapad nije štedio novca da preplavi Ukrajinu oružjem i instruktorima ratovanja i da sukobi Ukrajince i Ruse jedne protiv drugih, piše patrijarh Kiril u pismu predstavniku Svetskog saveta crkava, objašnjavajući da sukob u Ukrajini vodi u tragove odnosa između Rusija i Zapada.

16.42 - Rusija upozorila Zapad: Konvoji s oružjem za Ukrajinu biće legitimne mete naše vojske

Upumpavanje zapadnog oružja u Ukrajinu samo komplikuje situaciju i čini konvoje oružja legitimnom metom ruskih oružanih snaga, izjavio je u subotu zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov u emisiji Prvog kanala.

16.16 - Ukrajinske snage napale četiri mesta u DNR svime što su imale

Ukrajinske snage napale su četiri naselja na teritoriji Donjecke Narodne Republike.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Četiri naseljena mesta na teritoriji Donjecke Narodne Republike našla su se na udaru vatre ukrajinske vojske u roku od sat vremena, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske snage su ispalile 39 mina kalibra 120 milimetara, pet granata kalibra 122 milimetra. Naselja su 20 puta gađana iz tenka.

Takođe se navodi da je ukrajinska vojska granatirala železničku stanicu u Elenovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, usled čega je stanica ostala bez struje.

16.01 - „Rusi ne ubijaju, oni nam pomažu"

- Rusi nikoga ne ubijaju. Niko ne puca u civile - govori žitelj prigradskog naselja u blizini Marijupolja, koje je oslobođeno od Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Prema njihovim rečima, ruska vojska pomaže civilima i donosi im hranu.

15.35 - Zelenski o pregovorima: Počeli su da govore umesto da postavljaju ultimatume

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su ruski i ukrajinski predstavnici tokom serije pregovora počeli „da govore, a ne da postavljaju ultimatume“.

- Grupa ukrajinskih i ruskih predstavnika razgovara o raznim pitanjima, počeli su o nečemu da govore, umesto samo da izbacuju ultimatume - rekao je Zelenski inostranim novinarima.

U Belorusiji su već održane tri runde pregovora Moskve i Кijeva o rešavanju krize u Ukrajini.

15.16 - Otkriveno o čemu je Putin razgovarao sa Makronom i Šolcom

AP Photo/Thibault Camus
Olaf Šolc i Emanuel Makron

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavestio je francuskog kolegu Emenuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca o stvarnom stanju humanitarne situacije u oblastima operacije zaštite Donbasa, saopštio je Кremlj.

Putin je tokom telefonskog razgovora sa navedenim političarima istakao nekoliko kritičnih stvari.

13.51 - Američke digitalne platforme su direktno odgovorne za podsticanje nacionalizma u Ukrajini, rekla je portparolska ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Marija Zaharova.

13.19 - „Sony Pictures Entertainment" je saopštio da obustavlja aktivnosti u Rusiji, preneli su zapadni mediji.

12.56 - Zelenski zahteva da se oslobodi gradonačelnik Melitopolja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski upravo je objavio novo video-obraćanje naciji na društvenim mrežama.

AP Photo/Olivier Matthys
Vladimir Zelenski

On zahteva da se odmah oslobodi gradonačelnik Melitopolja kojeg su, kako se izveštava, otele ruske snage, rekavši da je o tome razgovarao sa francuskim i nemačkim liderima.

12.44 - Na mitingu u Moskvi vijorile se srpske zastave

Kao znak podrške ruskoj vojsci koja se bori protiv ukrajinskih nacista, u Moskvi je održan auto-miting. Stotine automobila obeleženo slovom „Z” kružilo je glavnim gradom Ruske Federacije.

Najzanimljivije je to što je, većina automobila bila okućena srpskima zastavama, što se može protumačiti kao znak zahvalnosti srpskom narodu koji je pružio podršku Rusiji.

12.39 - Rusija spremila listu sankcija za SAD

Lista ruskih sankcija prema SAD je spremna i uskoro će biti objavljena, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov za „Kanal jedan".

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Ove liste su spremne, radimo na njima. Uskoro ćemo ih objaviti - kazao je Rjabkov, prenosi TASS.

Amerika je u petak ukinula trgovinske povlastice Rusiji, što će se konkretno osetiti na ruskom izvozu dijamanata, morskih plodova i votke, a priključile su joj se zemlje G7 i EU.

12.25 - „Belorusija ne planira da se pridruži ruskoj vojnoj operaciji"

Belorusija ne planira da se pridruži ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ali će poslati pet bataljonskih taktičkih grupa (BTG) na svoju granicu da zameni snage koje su tamo već stacionirane, rekao je danas načelnik njenog generalštaba Viktor Gulevič.

- Želim da podvučem da premeštaj trupa ni u kom slučaju nije povezan sa bilo kakvim pripremama, a posebno ne sa učešćem beloruskih vojnika u specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji na teritoriji Ukrajine - rekao je Gulevič, prenosi Rojters.

12.21 - Abramovičeva superjahta stigla u Crnu Goru

Superjahta „Solaris" u vlasništvu ruskog biznismena Romana Abramoviča uplovila je jutros u Tivat.

Profimedia
 

Sto četrdeset metara dugi brod od preko 11.000 bruto tona usidrio se kod rta Seljanovo, u blizini marine Porto Montenegro, prenose Vijesti.

12.20 - Putin na telefonskoj vezi sa Šolcom i Makronom

Makron i Šolc razgovaraju telefonom sa Putinom, prenose zapadne novinske agencije pozivajući se na Jelisejsku palatu.

12.07 - „Zelenski je na svom radnom mestu u Bankovoj"

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine rekao je da je Zelenski na svom radnom mestu u Bankovoj.

12.00 - Ruski padobranci preuzeli su kontrolu nad još jednim ukrajinskim aerodromom, piše Sputnjik.

 

 

11.35 - Ukrajinske snage namerno uništavaju civilnu infrastrukturu tokom povlačenja

Tokom povlačenja, ukrajinske trupe namerno uništavaju civilnu infrastrukturu, stambene zgrade, koriste taktiku „spaljene zemlje“, rekao je za Sputnjik savetnik šefa vlade DNR.

11.11 - SAD htele da otvore biološku laboratoriju na Krimu

SAD su kovale planove u vreme kada je Кrim bio deo Ukrajine da otvore svoju biološku laboratoriju u Simferopolju, drugom gradu po veličini na poluostrvu, izjavio je zamenik premijera krimske vlade Muradov.

- Biološko oružje se godinama razvija u tajnim laboratorijama Pentagona na teritoriji Ukrajine. Кrimljani znaju ovu temu, a samo ponovno ujedinjenje Кrima sa Ruskom Federacijom sprečilo je sprovođenje planova za stvaranje patogena na Кrimu - rekao je Muradov za Sputnjik.

11:07 - Američkoj ambasadi predata nota o pokretanju krivičnog postupka protiv Mete

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova predalo je američkoj ambasadi notu o pokretanju krivičnog postupka protiv Mete, rekao je Rjabkov.

11:06 - Rjabkov: Moskva nije proterala američke dopisnike, Njujork tajms je otišao sam

11.02 - Još jedna provokacija NATO u komšiluku Rusije

Gruzija i NATO će održati komandnu vežbu u Gruziji od 20. do 25. marta, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Tbilisiju.

Profimedia
 

- Odbrambene snage Gruzije održaće vežbe Gruzija-NATO u Zajedničkom centru za obuku i evaluaciju od 20. do 25. marta - navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema saopštenju, tokom 2022. godine održaće se komandno-štabni manevri Gruzija-NATO, što znači da će se održati kompjutersko, a ne terensko uvežbavanje, kao deo multinacionalnih vežbi u kojima učestvuju ukupno 23 zemlje članice i partneri NATO, preneo je Tas s.

10.55 - Rusija upozorila NATO na još jednu crvenu liniju

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak kaže da bi ulazak Finske i Švedske u NATO mogao imati i političke i vojne posledice.

Rusija će prestati da isporučuje gas Evropi ako bude potrebno, navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

10.50 - Rusija spremna da nastavi pregovore sa SAD, stari predlozi u bezbednosnim garancijama više ne važe

Rusija je spremna da nastavi razgovore o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama ako je i Vašington spreman, rekao je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

AP Photo/Patrick Semansky
 

On je istakao da su Moskva i Vašington u stalnom kontaktu, ali da Kremlj ne vidi znake da su SAD spremne da nastave dijalog o Ukrajini, prenosi TASS.

Rjabkov je, međutim, rekao da predlozi u bezbednosnim garancijama koje je Rusija poslala SAD i NATO pre ulaska ruskih snaga u Ukrajinu više ne važe jer se situacija potpuno promenila.

10.25 - Otvara se više humanitarnih koridora

Nekoliko humanitarnih koridora iz ukrajinskih gradova i sela, uključujući i lučki grad Marijupolj koji je pod opsadom, biće otvoreno danas kako bi civili mogli da se evakuišu, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ona je rekla da Ukrajina planira da evakuiše stanovnike nekoliko gradova i sela u regionima Kijeva i Sumija i nekim drugim oblastima u kojima su borbe u toku, prenosi Rojters.

10.22 - Roskosmos pozvao Nasu i druge partnere da ukinu sankcije

Roskosmos je poslao apel svojim partnerima na Međunarodnoj svemirskoj stanici zahtevajući da ukinu sankcije kompanijama korporacije, izjavio je danas generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Profimedia
Dmitrij Rogozin

- Državna korporacija za kosmičku delatnost Roskosmos upučuje pisani apel svojim partnerima u Međunarodnoj svemirskoj stanici, američkoj Nacionalnoj upravi za aeronautiku i svemir (NASA), Kanadskoj svemirskoj agenciji i Evropskoj svemirskoj agenciji, zahtevajući da ukinu nelegitimne sankcije našim kompanijama - poručio je Rogozin na Telegramu, prenosi TASS.

Kao odgovor na sankcije Evropske unije, ruska svemirska agencija Roskosmos suspendovala je krajem februara svoju saradnju sa evropskim partnerima u kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani.

10.11 - SAD nisu uočile nikakve dokaze koji ukazuju da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

09.56 - Glavnina ruskih kopnenih snaga trenutno se nalazi na oko 25 kilometara od centra Kijeva, tvrdi britansko ministarstvo odbrane pozivajući se na svoje obaveštajne podatke.

09.44 - Hrvatski premijer Andrej Plenković obišao je danas s članovima vlade mesto pada bespilotne letelice gde se vrše istražne radnje i tom prilikom rekao da se takav događaj nije smeo dogoditi niti se sme više tolerisati.

09.23 - Italijanske vlasti zaplenile su u petak mega jahtu ruskog oligarha Andreja Meljničenka i nalazi se u skladištu u severoistočnoj luci Trst.

Profimedia
 

 

08.59 - U okolini Kijeva je posle granatiranja izbio požar u skladištu fabrike zamrznute hrane. Žrtava nije bilo.

08.40 - NATO je više puta saopštio da se neće direktno mešati u sukob, a ovo je ništa drugo do pogažene reči od strane Alijanse

Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, što znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat, ocenio je Glas Amerike.

08.22 - Direktor "Instagrama" Adam Moseri potvrdio je da odluka Rusije da blokira društvene mreže znači da će miliona Rusa od ponedeljka ostati bez pristupa ovoj aplikaciji kompanije Meta.

- U ponedeljak, Instagram će biti blokiran u Rusiji. Ova odluka odseći će 80 miliona ljudi u Rusiji jedne od drugih, ostalog sveta. Osamdeset odsto ljudi u Rusiji prati neki Instagram nalog van svoje zemlje. Ovo je pogrešno - napisao je Moseri na Tviteru.

Youtube/60 Minutes/RT; Profimedia
 

08.04 - Sirene za uzbunu za vazdušne napade oglasile su se rano jutros u više od 15 regiona i većini gradova Ukrajine.

07.43 - Skoro 40.000 ljudi napustilo je više ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore u četvrtak, nakon što je 35.000 uspelo da se evakuiše u sredu.

07.29 - Ukupno 7.144 ljudi evakuisano je u petak iz četiri ukrajinska grada, saopštio je danas predsednik Vladimir Zelenski, što je znatno manje nego u prethodna dva dana.

07.15 - Američki predsednik Džo Bajden najavio je slanje 12.000 vojnika na ruske granice.

- Zaštitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a... Zato sam poslao 12 hiljada vojnika na granice sa Rusijom – u Letoniju, Estoniju, Rumuniju i tako dalje - citira ga RIA Novosti.

Tanjug/Saul Loeb/Pool via AP
 

07.10 - Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio da oko 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka dođe na ratište u Donjeck i Lugansk i pomogne proruskim snagama u borbi protiv ukrajinske vojske i stranih plaćenika sa Zapada.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike