Četiri najčešća razloga zbog kojih vam prehlada dugo traje

18.11.2021

08:17

0

Danas kada je sve užurbano, teško nam je da usporimo samo zato što je nos počeo da nam curi

Četiri najčešća razloga zbog kojih vam prehlada dugo traje
Prehlada - Copyright Unsplash

Naravno, možete pokušati to da ignorišete i nadate se da ćete se brzo osećati bolje. Ponekad se to i desi. Ali češće se ti dosadni simptomi zadržavaju i ostavljaju vam kijanje i šmrkanje.

Prehlada najčešće traje između četiri i šest dana, ali ponekad vam se zna dogoditi da ste mnogo duže prehlađeni? Ako imate ovaj problem postoji mogućnost da činite neke od ovih greški.

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsti različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. Obično se najprije javi bol u grlu i nos počinje da curi. Potom dolazi do začepljenosti nosa i slabijeg kašlja.

Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća.

1. Ne odmarate se dovoljno

Spavanje pomaže imunološkom istemu da radi kako treba. Kad se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi telo moglo da se bori s virusima i pomaže vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Pixabay
 

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete se prehladiti jer vam je slab imunitet, a time je i organizam podložniji bolestima. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od sedam sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

2. Ne pijete dovoljno tečnosti

Kada se čovek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može učiniti da vam se pije manje nego inače. Takođe, povišena temperatura ubrzava trošenje tečnosti iz tela kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače - uzimajte dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete.

Pexels
 

3. Pod stresom ste

Stres veoma loše deluje na imunitet i organizam ne može da se bori s virusima kako bi trebalo. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, sporije ćete teći tok ozdravljenja i simptomi bolesti će biti gori.

4. To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zameniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: WebMD

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike