Kasno odlazite na spavanje? Nova studija kaže da oni koji malo spavaju rizikuju da postanu gojazni

08.10.2021

18:55

0

Manjak sna nosi sa sobom i druge zdravstvene rizike

Kasno odlazite na spavanje? Nova studija kaže da oni koji malo spavaju rizikuju da postanu gojazni
Copyright Pexels

Poznato je da premalo sna utiče na to da sledećeg dana budemo iscrpljeni, neproduktivni i pospani, ali to nisu jedine moguće posledice. Jedna nova studija tako kaže da neispavanost može doprineti i riziku od prekomernog gojenja.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics" pokazalo je da su, među grupom od 19.650 ispitanih pojedinaca, oni koji su noću spavali sedam sati i manje, preko dana konzumirali veće količine ugljenih hidrata, masti, kofeina i dodanih šećera od onih koji su spavali više od osam sati.

Pixabay
 

- Često uz prekasni odlazak na spavanje dolaze i druga ponašanja povezana s gojaznošću: nedostatak fizičke aktivnosti, previše provedenog vremena ispred ekrana, odabir "loše" hrane, odnosno grickalica umesto obroka - objasnio je za portal "Eat This" profesor medicinske dijetetike i porodične medicine na Univerzitetu Ohajo Stejt i vodeći autor studije dr Kristofer A. Tejlor.

Druga studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Varvik, pokazala je da manjak sna ima i druge rizike - ispitanici koji su smanjili trajanje sna sa sedam sati na pet sati noću, imali su čak 1,7 puta veći rizik za smrt od različitih uzroka i duplo veći rizik od smrti zbog kardiovaskularnih problema od onih koji su duže spavali.

Ipak, ključ zdravlja ni idealne težine nije, naravno, ni u predugom spavanju, što pokazuje studija objavljena u časopisu "Sleep" gde su u grupi od 276 odraslih osoba u starosti između 21 i 64 godine oni koji su spavali devet do deset sati imali 21 odsto veći rizik od gojaznosti.

Pexels
 

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), odrasli u dobi između 18 i 60 godina trebali bi noću da spavaju više od sedam sati, oni u dobi između 61 i 64 godine između sedam i devet sati, a 65-godišnjaci i stariji - između sedam i osam sati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike