Kako ljubimci pomažu deci da bolje spavaju

09.09.2021

16:15 >> 16:22

0

Uprkos mišljenju da mogu narušiti noćni san, jedno istraživanje potvrdilo je nekoliko koristi od deljenja kreveta sa ljubimcem

Kako ljubimci pomažu deci da bolje spavaju
Copyright pexels

Iako će neki navesti niz razloga protiv, kao što su to alergije, narušen san, pa i higijena, novo istraživanje kaže drugačije. Četvoronožni ljubimci mogli bi da budu ključni za bolji san dece, utvrdilo je istraživanje Healthy Heart.

Društvo kućnog ljubimca često se povezuje sa smanjenjem stresa i poboljšanim funkcionisanjem kardiovaskularnog sistema. Dokazano je i da spavanje s kućnim ljubimcima smanjuje hronični bol kod odraslih i pruža veći osećaj sigurnosti u domu.

pročitajte još

Istraživači su dve nedelje pratili kvalitet sna 188 dece uzrasta od 11 do 17 godina. Trećina te dece spavala je s kućnim ljubimcem. Oni nisu prijavili nikakvu razliku u vremenu buđenja.

Stoga ova studija pobija teoriju da ljubimci remete san; štaviše – sugeriše da spavanje s kućnim ljubimcem doprinosi boljem kvalitetu sna. Deca na pse gledaju kao na bliske prijatelje i u njima mogu pronaći utehu. Moguće je da deca i psi čak mogu upasti u cikluse slične REM-fazi sna, budući da sisari sanjaju kao i ljudi.

Printscreen/Facebook

Sleep Foundation navodi da ova studija dokazuje da deca mogu imati dugoročne koristi od deljenja kreveta s kućnim ljubimcima. Ove prednosti razlikuju se od deteta do deteta jer zavise od vrste kućnog ljubimca, kao i nivoa privrženosti između životinje i deteta.

Većini adolescenata potrebno je deset sati sna tokom noći, a dobar odmor važan je i za zdravlje kućnog ljubimca.

Pixabay

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike