Mitovi o doručku u koje niko ne bi trebalo da veruje: Za jedan od njih ste svi čuli

28.02.2023

05:34

0

Autor: Z.A.S.

Mnogi i dalje prave grešku i preskaču doručak, a to nikako nije dobro za naš organizam

Mitovi o doručku u koje niko ne bi trebalo da veruje: Za jedan od njih ste svi čuli
Žena doručkuje - Copyright Freepik

Brojna istraživanja su pokazala da je doručak najvažniji obrok u danu i o tome su i lekari i nutricionisti nebrojeno puta pričali i još uvek ponavljaju. Međutim, bez obzira na to što stručnjaci stalno pokušavaju da podignu svest o važnosti doručka, mnogi doručak i dalje preskaču ili ga jedu prekasno.

Sa druge strane, mnogi ljudi ne razmišlja puno o tome šta unosi u svoj organizam i kakvu kombinaciju ubacuju u želudac i creva. Takođe, mnogi se vode određenim stvarima koje su čuli ili načuli, a zapravo su u pitanju samo mitovi.

Karišma Čavla je nutricionistkinja koje je podelila neke mitove o doručku u koji mnogi veruju, a nikako ne bi trebalo.

Freepik
 

Ako želite da izgubite kilograme - preskočite doručak

Post je dobar za organizam i svaki lekar će vam preporučiti da ga primenite makar povremeno, ali ukoliko postimo duže nego što je potrebno, ne samo što to može da uspori naš metabolizam, već može da pogorša njegovo čitavo stanje.

Nutricionistkinja objašnjava da je doručak ujutro neophodan jer ubrzava naš metabolizam, smanjuje rizik od niskog ili visokog nivoa šećera u krvi, ali i znatno smanjuje rizik od prejedanja tokom dana. Doručak pruža sitost i pokreće naše telesne funkcije kako bismo bili što spremniji za novi dan.

Freepik
 

Ugljeni hidrati i proteini ne idu ​​zajedno

Čavla savetuje da umesto obilnog obroka, svom doručku pokušate da dodate esencijalne hranljive supstance i objšanjava da bi naš doručak trebalo da bude kombinacija ugljenih hidrata, proteina, vlakana i zdravih masti. Poenta je da je priča da ugljene hidrate i proteine ne možemo da jedemo zajedno, zapravo samo mit. Štaviše, ugljeni hidrati i proteini pospešuju metabolizam i brzinu sagorevanja masti.

Freepik
 

Doručak mora da bude najobilniji obrok u danu

Uglavnom svi misle da bi doručak trebalo da bude obilan, a večera lagana i da to najbolje podstiče sagorevanje kalorija, pa i mršavljenje. Ipak, to nije uvek slučaj. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Cell Metabolism" otkrilo je da konzumiranje velikih količina kalorija ujutro nije pomoglo ljudima u mršavljenju ništa više od unosa istih tih kalorija kasnije tokom dana.

- Preporučena veličina porcije za doručak uglavnom zavisi od visine i težine osobe, ali i njenih aktivnosti tokom dana -  objašnjava nutricionistkinja.

Freepik
 

U redu je doručkovati kasno

Čavla objašnjava da bi doručak koji se sastoji od složenih ugljenih hidrata i nemasnih proteina trebalo da se pojede do sat vremena nakon buđenja. U protivnom, sagorećemo manje telesne masti, a onda ništa nismo uradili.

- Hrana koja se konzumira tokom doručka utiče na ono što ćete jesti tokom dana, pomaže da uravnotežite nivo šećera u krvi i produžite sitost -  navodi nutricionistkinjaa i dodaje da oni koji pate od hroničnog umora takođe treba da doručkuju do sat vremena nakon buđenja. Dakle, nije preporučljivo doručkovati prekasno.

Pixabay
 

Najbolji način da se razbudite jeste da doručak započnete kafom

Mnogi smatraju da je ispijanje šolje kafe pre doručka odličan način za razbuđivanje. Međutim, to uopšte nije tako, jer kiselina i kofein, kojih u kafi ima mnogo, mogu da deluju izuzetno loše na prazan želudac, a između ostalog mogu da poremete i probavu i izazovu smetnje u varenju, kao i grčeve, a čak postoji mogućnost i da rezultiraju gorušicom. Prema rečima nutricionistkinje, kafu je pametnije piti posle doručka, odnosno nakon što u želudac uđe hrana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike