Imate običaj da preskačete obroke? Naučnici objasnili zašto je to mnogo štetnije po zdravlje nego što ste mislili

20.01.2023

05:21

0

Autor: Z.A.S.

Neko ne stiže da jede ujutru, neko nema vremena za ručak, dok neko zaboravi da je vreme za večeru

Imate običaj da preskačete obroke? Naučnici objasnili zašto je to mnogo štetnije po zdravlje nego što ste mislili
Žena jede - Copyright Freepik

Tempo života je mnogima takav da često preskaču obroke. Neko preskoči doručak, neko nema običaj da ruča, dok neko redovno zaboravi da je vreme za večeru.

I možda smatrate da to uopšte nije loše, jer manje hrane znači i manje unesenih kalorija, pa su samim tim i šanse za gojenje manje, ali grešite.

Nova studija je pokazala da preskakanje jednog od tri standardna dnevna obroka može da ima ozbiljne zdravstvene posledice.

U istraživanju je učestvovalo 24.011 Amerikanaca stariji od 40 godina, a rezultati su pokazali da je sa mortalitetom generalno povezan samo jedan obrok dnevno, prenosi "Sajens alert".

Sa većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, povezano je preskakanje doručka, dok je preskakanje ručka ili večere povezano sa većim mortalitetom od svih uzroka.

Ukoliko mislite da je dovoljno samo da pojedete tri obroka, a da nije bitno u koje vreme ćete to uraditi - i tu grešite. Naime, problem je uočen i kada su sva tri obroka preblizu jedan drugom. Razmak od četiri do pet sati među obrocima takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.

Freepik
 

- Naše istraživanje je otkrilo da je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno, pre umreti od onih koje jedu više puta dnevno - rekao je Jangbo San, epidemiolog sa Univerziteta "Tenesi".

Čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila, poput konzumacije alkohola, pušenja, nivoa fizičke aktivnosti, ili kvaliteta ishrane, veza je ostala.

- Zato preporučujemo konzumaciju najmanje dva ili tri obroka dnevno - rekao je San.

Autori napominju da je, iako studija nije imala dovoljan obuhvat da bi se utvrdila uzročno-posledična veza između preskakanja obroka i prerane smrti, veza svakako dovoljna za dalje istraživanje.

Freepik
 

Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i mortalitet.

- Naši rezultati se zasnivaju na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost - rekao je Vei Bao, epidemiolog sa Univerziteta "Ajova". - Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla - dodao je on.

"Metabolički smisao" se odnosi na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednom od njih u organizam unese previše energije. To može da prouzrokuje neravnotežu u načinu na koji telo reguliše glukozu i posledično naruši metabolički sistem. Otprilike 30 odsto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno.

Freepik
 

Za to, naravno, postoje brojni razlozi - od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namernog gubljenja kilograma, ali naučni tim koji je sproveo studiju nada se da će ona podstaći dalje analize važnosti konzumiranja redovnih obroka.

Studija je objavljena u časopisu "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike