Da li se bikovi zaista naljute kada vide crvenu boju? Mitovi o životinjama za koje ste mislili da su istiniti

31.01.2023

16:22

0

Autor: A.G.

Zablude ili ne?

Da li se bikovi zaista naljute kada vide crvenu boju? Mitovi o životinjama za koje ste mislili da su istiniti
Mitovi o životinjama - Copyright Profimedia

Bilo da je u pitanju preterivanje ili jednostavno neznanje, ponekad naša potraga za znanjem može dovesti do nekih pogrešnih zaključaka. Nudimo vam nekoliko široko prihvaćenih zabluda o životinjama koje nisu prošle naučno ispitivanje.

Žirafe spavaju samo 30 minuta dnevno

AP Photo/Khaled Kazziha
 

Žirafe imaju neke čudne navike spavanja, ali definitivno spavaju više od glasina o 30 minuta dnevno. Prema istraživanju Evropskog društva za istraživanje sna, žirafe zapravo spavaju 4,6 sati dnevno.

Bikovi se naljute kada vide crvenu boju

24sedam/Nenad Vujanić
 

Iznenađenje! Bikovi su zapravo daltonisti. Ono što ih zaista iznervira tokom borbe s bikovima je pomeranje ogrtača i veća je verovatnoća da će jurišati na objekat koji se najviše kreće, bez obzira koje je boje. Crvena je postala povezana sa bikovima jer matadori koriste crveni plašt. Verovatno su odabrali boju da sakriju krv nakon što su ubili životinju - a ne da bi je naljutili.

Kamile čuvaju vodu u svojim grbama

Pixabay
 

Kamilje grbe su adaptacija koja pomaže životinjama da prežive kada su resursi mali, ali nisu vreće vode. Njihove grbe su zapravo zalihe masti, koje izgledaju opušteno ako tela životinja sagore tu masnoću kada je hrana oskudna. Kamile mogu dugo da izdrže bez vode, ali ta dodatna voda se čuva u njihovom krvotoku, a ne u grbama.

Zlatne ribice imaju pamćenje od tri sekunde

Pexels
 

Nikada više nećete gledati na isti način na zlatnu, jer ne samo da imaju pamćenje od najmanje tri meseca, već prema istraživačima sa Univerziteta Plimut, mogu čak i da odrede vreme. Uvežbavajući ribu da gurne polugu kako bi dobila hranu u određeno doba dana, istraživači su otkrili da riba lebdi oko poluge kako se približava vreme hranjenja, očigledno podsećajući da je vreme za jelo.

Mačke i psi su daltonisti

Printscreen: cutecatsvideoos
 

Iako se dugo verovalo da naši krzneni prijatelji imaju ograničen vid i vide samo određene boje, nije tako. Mačke i psi imaju mnogo bolji vid u boji nego što smo mislili. Mogu da vide nijanse plave i zelene. U stvari, mačke imaju mnogo više ćelija koje osećaju svetlost i zato mogu bolje da vide u situacijama slabog osvetljenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike