Šta će se dogoditi sa vašim telom ako se odreknete hleba na mesec dana? Više energije i jedna fenomenalna promena

19.01.2023

05:29

0

Autor: Z.A.S.

Unos velike količine hleba, može da dovede do viška kilograma

Šta će se dogoditi sa vašim telom ako se odreknete hleba na mesec dana? Više energije i jedna fenomenalna promena
Žena jede hleb - Copyright Freepik

Mnogi od nas su ljubitelji hleba i mogu da ga pojedu u ogromnim količinama. Naravno, to nikako nije dobro za naš organizam, iako hleb obezbeđuje nutrijente, poput gvožđa i vitamina B.

Unošenjem velikih količina hleba, unosite i poveći broj kalorija, što sa sobom donosi višak kilograma.

Onda vas očekuju dijete i restrikcije, a među njima i znatno smanjeni unos hleba. Međutim, da li ste se nekada zapitali šta bi se dogodilo kada biste hleb u potpunosti izbacili iz ishrane?

Primetili biste nekoliko ključnih stvari:

1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu

Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje primetiće se na telu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Profimedia
 

2. Ređe ćete biti gladni

Beli hleb je prepun prerađenih ugljenih hidrata, a oni u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Upravo ove nagle promene šalju mozgu nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom, pa se zbog toga gojimo.

To, naravno, ne znači da u potpunosti treba da izbacite hleb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim koji je napravljen od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Unsplash
 

3. Porast energije i bolja probava

Beli hleb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike