Većina Srba obožava ovaj namaz, a pojma nema koliko može da bude opasan po zdravlje!

17.11.2022

05:33

0

Autor: Z.A.S.

Doktorka objašnjava posledice preteranog konzumiranja majoneza

Većina Srba obožava ovaj namaz, a pojma nema koliko može da bude opasan po zdravlje!
Kuvanje - Copyright Unsplash

Majonez je jedan od najpopularnijih namaza, a ljudi ga ili obožavaju ili ne mogu ni da ga okuse. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da je u pitanju namirnica koja je izuzetno štetna po celokupno zdravlje.

Iako se slaže uz mnoga jela, pa se tako majonez koristi u pripremi raznih salata, sendviča ili ga jednostavno jedete kao dodatak, uz recimo pomfrit ili kobasice, morate da znate da postoji nekoliko prilično opasnih stvari koje mogu da se dogode ukoliko sa njegovom upotrebom preterate.

Da biste sve ozbiljnije shvatili, doktorka Nurija Dijanova je objasnila kakve sve posledice po zdravlje može da ostavi preterana konzumacija majoneza.

Unsplash
 

Pre svega, majonez je "smrt" za holesterol, jer 100 grama ovog namaza sadrži čak do 60 posto masti, a to znači da je i štetniji po zdravlje i da više goji i od najmasnije pavlake.

Dr Dijanova je upozorila da, osim što ćete, ukoliko preterujete u konzumiranju majoneza, imati problem sa viškom kilograma, takođe mogu da se jave i bolesti kao što je holecistitis i pankreatitis.

Učestali napadi gastritisa takođe mogu da budu jedna od posledica koja nastaje usled opuštanja probavnog kanala.

Profimedia
 

Šta je holecistitis?

U pitanju je akutno zapaljenje zida žučne kesice. Ovo stanje prati temperatura, ali i abdominalni bolovi. U većini slučajeva je udruženo sa bilijarnom kalkulozom (žučni kamen).

Pexels
 

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis predstavlja infekciju, odnosno zapaljenje pankreasa, a ovo stanje nastaje tako što se enzimi koje pankreas luči, umesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaestopalačnog creva, aktiviraju u samom pankreasu. Na taj način dolazi do oštećenja tkiva pankreasa, pa dolazi do zapaljenja.

Ipak, ukoliko nikako ne možete da se odvojite od ove namirnice, dajemo vam recept za malo zdraviju varijantu majoneza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike