Danas je najdepresivniji dan u godini, evo kako da instant podignete raspoloženje

16.01.2023

09:01

0

Minus u banci, plus na vagi, ali ipak postoje neki trikovi da nas podignu

Danas je najdepresivniji dan u godini, evo kako da instant podignete raspoloženje
Tužna žena klovn - Copyright Unsplash

Danas je plavi ponedeljak, najdepresivniji dan u godini. Prema proračunu doktora Klifa Arnala sa Kardif univerziteta od pre petnaest godina, svaki treći ponedeljak u januaru je najtužniji i najdepresivniji dan u godini, a ove godine je to baš danas - 16. januara.

Praznici su iza nas, novčanici su se istanjili, od novogodišnjih rezolucija smo uveliko odustali, već smo pogazili obećanja koja smo pod prazničnom euforijim dali sebi i drugima, vratili smo se u poslovnu kolotečinu, a zimski dani su isuviše kratki - zato melanholija pada svom težinom na nas.

Objašnjavajući zbog čega je treći ponedeljak u mesecu proglašen za najdepresivniji dan godine, dr Arnal ističe da je to vreme kada stižu računi za bahato trošenje tokom novogodišnjih i božićnih praznika i kada većina osoba dolazi do deprimirajućeg zaključka da je u debelom minusu u banci i plusu na kućnoj vagi, što rezultira raspoloženjem na – nuli.

Sve zajedno, smatraju psiholozi, rezultira tugom i niskim nivoom motivacije.

Pixabay
 

Ipak, nije sve tako crno. Postoje instant rešenja za popravljanje raspoloženja, čim osetite da vas hvata melanholija ili da vam pada raspoloženje.

IZAĐITE U ŠETNJU ILI SE BAVITE NEKOM FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU

Bez obzira na vremenske prilike, obucite se toplo i šetajte. Lagana šetnja kroz prirodu, pored reke ili makar ulicama grada uvek prija. A odavno je dokazano da fizička aktivnost, poput trčanja, treninga u teretani ili pilatesa popravlja raspoloženje. Sigurno ćete se osećati bolje, pogotovo ako je onaj plus na vagi i vaša priča.

Profimedia
 

HRANA ZA SREĆU

Kažu da sve počinje iz stomaka - i sreća, i tuga, i bolest. Postoje namirnice koje mogu da utiču na oslobađanje hormona, što poboljšava raspoloženje i oslobađa od sumornih misli. U telu svakog od nas postoje četiri hemikalije, koje se nazivaju "kvartetom sreće": endorfin, serotonin, dopamin i oksitocin.

A da biste ih oslobodili jedite sledeće namirnice: ovas, banane, jaja, čokolada (birajte crnu sa visokim procentom kakaa), ananas, losos, leblebije.

Unsplash
 

DRUŽENJE SA PORODICOM I PRIJATELJIMA

Ovakvim danima najbolje je okružiti se ljudima koji nam prijaju, a njih potražite među svojim članovima porodice ili prijateljima.

Naučnici su otkrili da su prijatelji jedan od stubova emotivne podrške. Zato danas pozovite prijatelja ili nekog člana porodice, pa zajedno otiđite na kafu, u šetnju, ili provedite mirno veče kod kuće.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike