Čokoladu, možda, celog života pogrešno jedete: Ovih 10 zapovesti ključ su hedonizma

20.10.2022

12:32

0

Autor: Z. A.

Iako je čokolada kompleksna na mnogo nivoa, stvar je savladiva. Izvucite najbolje iz čokolade

Čokoladu, možda, celog života pogrešno jedete: Ovih 10 zapovesti ključ su hedonizma
Čokolada - Copyright Profimedia

Čokolada je mnogim ljudima omiljena poslastica, a postoji mogućnost da upravo to savršenstvo od kakaoa jedete pogrešno. Da, tako je. Jedenje čokolade je umetnost baš kao i njeno nastajanje.


Naime, naučnici u Galaxyu, koji se bave hranom, tvrde da ljubitelji čokolade prave tri velike greške koje bi vas mogle iznenaditi, piše The Sun.

Prema jednom istraživanju sprovedenom na odraslim osobama, čak njih 58 odsto ispitanika navelo je čokoladu kao svoju najdražu poslasticu.

Otprilike 78 odsto njih priznalo je da su svoju čokoladu stavljali u frižider, a istraživanje otkriva da to nije pravi način čuvanja.

Profimedia
 

– Čokolada je duboka i složena poslastica s mnogo slojeva koje treba istražiti. Konzumiranje čokolade ranije tokom dana sa svežim nepcem takođe je otkriće koje će možda mnoge iznenaditi, ali čini čokoladu dobrim izborom za užinu koja će nam pomoći da nastavimo da radimo punom snagom pre ručka – rekla je Natali Alibrandi, naučnica za hranu.

Pexels
 

Stručnjaci su otkrili i još nekoliko stvari koje možda niste znali oko jedenja čokolade.

Sledi 10 zapovesti koje morate poštovati kod uživanja u čokoladi:

1. Jedite je ranije tokom dana

Jedite je ranije tokom dana sa svežim nepcem kako biste osetili bogatstvo ukusa.

2. Ne čuvajte je u frižideru

Čuvajte čokoladu na 18 stepeni kako biste sprečili oksidaciju, otpuštanje šećera i bilo kakav prenos mirisa.

3. Ostavite da se otopi, nemojte žvakati

Pustite li da se otopi, dopuštate kakao maslacu da obloži vaša usta, omogućujući vam da iskusite sve okuse.

4. Jedite u malim količinama

Pojedite do šest komada od četiri grama kako biste sprečili preteranu stimulaciju ukusnih pupoljaka.

5. Koristite sva svoja čula

Vid, miris, tekstura, pa čak i sluh deo su iskustva.

6. Neka bude brzo

Kada čokolada pukne, to znači da je pravilno temperirana i da ima odgovarajuću strukturu i kvalitet.

7. Nema smetnji

Čokolada ima toliko kratkotrajnih sastojaka i nijansi, posvetite joj onoliko pažnje koliko zaslužuje, ovo će poboljšati ukupni doživljaj.

8. Neočekivane kombinacije

Probajte slatku čokoladu (mlečnu ili belu) s gorkom hranom ili gorku čokoladu sa slanijom hranom.

9. Pričekajte naknadni ukus

Neke čokolade mogu ostaviti arome na nepcu i od 45 minuta, ali u većini slučajeva biće dovoljno pričekati i 15 minuta.

10. Nemojte mešati

Mešanje različitih vrsta čokolade može previše stimulisati receptore za ukus, stoga izbjegavajte mešanje različitih vrsta (npr. mlečne i tamne čokolade), piše Daily Star.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike