Lekari savetuju da svakog jutra ovu namirnicu pojedete za doručak: Krvna slika će vam se poboljšati, a srce će ostati zdravo

22.11.2022

05:33

0

Autor: Z.A.S.

Konzumiranje jaja ima i druge pozitivne efeke

Lekari savetuju da svakog jutra ovu namirnicu pojedete za doručak: Krvna slika će vam se poboljšati, a srce će ostati zdravo
Doručak - Copyright Pexels

Šta imate običaj da doručkujete? Da li ujutru najviše volite ovsene pahuljice, ili možda s nogu pojedete neki sendvič? Sudeći po svemu, trebalo bi da razmislite da u redovan doručak uvedete jaja.

Istraživanja pokazuju da ona štite srce i da su zaštita od kardiovaskularnih bolesti, ali i da konzumiranje ove namirnice ima i druge pozitivne efekte.

U istraživanju koju je objavio "eLife", učestvovalo je 4778 učesnika starosti između 30 i 79 godina. Njih 1377 ranije nisu imali kardiovaskularne bolesti, dok je 3401 ispitanika imalo istoriju ovih bolesti. Svi su bili upitani koliko često jedu jaja, kao i drugu hranu poput mesa, pirinča i povrća.

Kada su istraživači pogledali krv ispitanika, otkrili su da oni koji su redovno jeli jaja, imaju više apolipoproteina A1 u svojim sistemima, što može dovesti do stvaranja molekula lipoproteina visoke gustine, koji pomažu u sprečavanju moždanog i srčanog udara.

Sem toga,ljudi kojima su jaja deo svakodnevne ishrane, imali su manje metabolita koji su povezani sa raznim srčanim oboljenjima.

Autor istraživanja i vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Univerziteta u Pekingu Canking Ju rekao je za "eurekalert.org" da rezultati istraživanja daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

Profimedia
 

Ju je takođe dodao da je potrebno više istraživanja da bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti imaju u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike