Znate li da osećanja imaju rok trajanja? Ljutnja traje dva, stid oko pola sata, a tuga će vas možda iznenaditi

06.11.2022

17:58

0

Autor: Z.A.S.

Tuga, od čak 27 različitih osećanja, najduže traje

Znate li da osećanja imaju rok trajanja? Ljutnja traje dva, stid oko pola sata, a tuga će vas možda iznenaditi
Tuga - Copyright Pixabay

Sreća, tuga, bol, patnja, radost... sve su to osećanja koja smo svi mi nekada proživeli i proživljavamo tokom celog života. Međutim, retko ko od nas se zapitao koliko ona dugo traju.

Naučnici sa Univerziteta "Leven" u Belgiji su dali odgovor i na to.

Studija ovog Univerziteta je pokazala da tuga, recimo, nakon prekida ljubavne veze, smrti neke bliske osobe, ili generalni osećaj tuge, ljudi najintenzivnije doživljavaju, a razlog za to jeste taj što ona traje oko 240 puta duže nego druga osećanja, kao što su stid, iznenađenje, nervoza ili dosada.

Naučnici su zaključili da tuga, od čak 27 različitih osećanja, najduže traje - oko 120 sati. Sledi mržnja koja ljude u proseku "drži" oko 60 sati, a zatim radost koja traje oko 35 sati.

Sledeći su očaj, nada, teskoba, razočaranje i zadovoljstvo koji u proseku traju 24 sata.

Mnoge će iznenaditi da ljubomora može da traje svega 15 sati, olakšanje oko osam sati, entuzijazam oko šest sati, a divljenje i zahvalnost pet sati. Opuštanje traje 4,3 sata prema istraživanju naučnika, osećaj krivice 3,5 sati, stres tri sata, a ponos 2,6 sati.

Pixabay
 

Zatim slede ljutnja, dosada, iznenađenje, koji mogu da traju dva sata, nervoza i saosećanje 1,3 sata, poniženje 0,8 sati, strah samo 0,7 sati, a stid i gađenje 0,5 sati.

U ovoj studiji naučnici su pratili ispitanike u svakodnevnom životu i analizirali njihove emocije,  intenzitet i njihovo prosečno trajanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike