Vrste mesa koje najviše podižu nivo lošeg holesterola: Jednu često jedemo za doručak

13.07.2022

04:16

0

Autor: Z.A.S.

Ono što većina misli jeste da je nivo holesterola u krvi usko povezan sa hranom koju unosimo. To donekle jeste tačno, ali ne u potpunosti

Vrste mesa koje najviše podižu nivo lošeg holesterola: Jednu često jedemo za doručak
Meso, pijaca - Copyright Pixabay

Svi znate da nije dobro imati visok holesterol. On predstavlja glavni faktor koji utiče na bolesti srca, a one su vodeći uzrok smrti u svetu. Takođe, holesterol utiče i na stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu da budu uzrok srčanog ili moždanog udara.

Međutim, zdravom ishranom, vežbanjem, ograničavanjem unosa alkohola, izbegavanjem pušenja i regulacijom težine, visok nivo holesterola može da se spreči.

Preporuka većine zdravstvenih radnika jeste da se, za optimalnu zaštitu od kardiovaskularnih problema, nivo ukupnog holesterola u krvi ograniči ispod 200 mg/dl (miligrama po decilitru).

Pixabay
 

Ono što većina misli jeste da je nivo holesterola u krvi usko povezan sa hranom koju unosimo. To donekle jeste tačno, ali ne u potpunosti. Dokazi ukazuju na to da je, kada je u pitanju rizik od srčanih bolesti, ključan problem vrsta masti, a ne njena količina.

Preporuke FDA iz 2016. godine su da optimalan unos masnoća dnevno bude 78 grama, dok je prethodna preporuka bila 65 grama masnoće dnevno.

Masnoće se, naravno, nalaze u mesu, a ovo su najgore vrste koje možete da konzumirate.

Slanina
Bilo da je jedete za doručak uz jaja, ili kao hrskavi dodatak testenini ili povrću, slanina sadrži visok nivo holesterola.

Pixabay
 

Jagnjetina
Jagnjetina je prilično popularna vrsta mesa, što nije ni čudno, obzirom na to da je izuzetno ukusna. Međutim, čist jagnjeći odrezak bez masti sadrži oko 11 grama masnoće po porciji od 110 grama, dok jagnjeći kotlet od lopatice sadrži oko 9 grama masnoće po porciji od 110 grama.

Preporuka je da crveno meso ne konzumirate više od jednom nedeljno, a ukoliko imate problem sa visokim holesterolom, onda i ređe.

Pixabay
 

Rebarca

Rebra uglavnom imaju vidljivu masnoću koja izgledaju kao prevučena preko mesa, a kada se pripreme, rebarca su zaista preukusna. Međutim, komadi goveđih središnjih rebara, bočnih rebara i kratkih rebara sa kostima, sadrže 13 grama zasićene masti po porciji od 110 grama.

Pixabay
 

Kobasica
Prerađeno meso kao što su kobasice još više može da oteža stabilizaciju nivoa holesterola. Većina dimljenih kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama i 350 do 500 grama soli koja podstiče rast krvnog pritiska.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike