Ako imate visok holesterol, ovu namirnicu odmah izbacite iz ishrane

10.11.2021

08:17

0

Ako imate visok holesterol, ovu namirnicu odmah izbacite iz ishrane
pexels-mustafa-türkeri-1651166 - Copyright Pexels

Ukoliko imate visok holesterol, niste sami. Povišeni holesterol jedan je od ključnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posebna je opasnost nasledni poremećaj metabolizma koji ima oko 50.000 ljudi u Srbiji. 

Rizik od povišenog holesterola u krvi mogu povećati razni faktori - starost, težina, konzumacija alkohola, pušenje, određena hronična zdravstvena stanja, čak i neki lekovi. Varijabla koju lako možete kontrolisati kako biste držali nivo holesterola pod kontrolom je vaša ishrana.

Ako se borite s visokim holesterolom ili jednostavno želite da izbegnete razvoj tog stanja, postoji jedna namirnica koje biste možda trebalo da se odreknete, ili da barem smanjite njenu konzumaciju. To je crveno meso.

Unsplash
 

- Crveno meso je posebno loše za holesterol u krvi - kaže dijetetičarka i profesorka nutricionizma na Harvardu Ženan Bana.

- Sadrži i zasićene masti i holesterol, koji, kada se zajedno konzumiraju, mogu uzrokovati povećanje holesterola u krvi. To takođe povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti - upozorila je ona. 

Konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima uzrokuje da vaše telo proizvodi LDL ili "loš" holesterol u krvi. Zasićene masti prirodno se nalaze u mnogim namirnicama, čak i onima biljnog porekla, ali prvenstveno u mesu.

Smanjivanjem unosa mesa možete doživeti povoljnije brojke kad je u pitanju holesterol. Zapravo, prema pregledu istraživanja iz 2020. objavljenom u "Cochrane Database of Systematic Reviews", smanjenje zasićenih masnoća u ishrani ne pomaže samo u snižavanju holesterola već i u smanjenju rizika od kombinovanih kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto. 

Studija iz 2019. objavljena u časopisu "Food & Function" pokazala je da su pojedinci koji su smanjili količinu crvenog mesa u ishrani zabeležili značajno smanjenje nivoa holesterola. Oni koji su imali najviši nivo holesterola na početku studije pokazali su najveće poboljšanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike