Poboljšajte svoje pamćenje i unapredite zdravlje mozga pomoću pet jednostavnih saveta

13.05.2022

04:44

0

Pet prirodnih i lakih tehnika

Poboljšajte svoje pamćenje i unapredite zdravlje mozga pomoću pet jednostavnih saveta
Razmišljanje - Copyright Profimedia

Bez obzira da li kupujete sastojke za pravljenje čuvenog bakinog recepta za lazanje ili učite za test iz matematike, vaše pamćenje vam pomaže da pristupite kratkoročnim i dugoročnim informacijama i obradite svet oko sebe.

Svi bismo mogli da iskoristimo malo dodatne mentalne snage da nam pomogne da se setimo važnih stvari, zar ne?

Na našu veliku sreću, ispostavilo se da postoji nekoliko prirodnih lekova koji mogu pomoći u održavanju zdravlja našeg mozga i poboljšanju našeg pamćenja:

1. Jedite za svoj mozak

Dobra i uravnotežena ishrana je neophodna za dobro pamćenje. Važna je pravilno snabdevanje glukozom, koja je presudna za cirkulaciju u mozgu. Preporučuje se da jedete hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama omega-3, vitaminima C, A, E i D te mineralima i vlaknima.

Najidealnije su namirnice poput ribe, luka, tamnog povrća i bobičastog voća. Preporučljivo je izbegavati preterani unos hrane sa visokim udelom rafinisanog šećera, kao i smanjiti unos alkohola.

Unsplash
 

2. Isprobajte omega-3 dodatke

Omega-3 masne kiseline su vitalne za celokupnu kognitivnu funkciju i poboljšanje pamćenja, posebno EPA i DHA, a to su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.

Pokazalo se da konzumacija adekvatnih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, a pokazalo se i da posebno DHA (sa ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opštu neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

3. Budite aktivni i vežbajte

Vežbanje je lek za telo i mozak. Studije su pokazale da kardio-vežbe povećavaju belu i sivu masu u mozgu. Siva masa je odgovorna za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bela masa više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i kičmene moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Unsplash
 

Telesna aktivnost povećava snabdevanje mozga kiseonikom i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Vežbe koje zahtevaju veće motoričke sposobnosti mogu vam najviše pomoći, a šetnja ili trčanje u prirodi biće dovoljne.

Raznim vežbama treniranja pamćenja efikasno ćemo održavati mentalnu fleksibilnost i lakše se prisećati informacija koje smo naučili. Primeri vežbi mogu biti dopunjavanje poslovica ili narodnih mudrosti, rešavanje ukrštenih reči, navođenje reči vezanih za određenu reč, upisivanje slova koja nedostaju itd.

4. Opuštanje uz meditaciju ili jogu

Meditacija i joga su poslednjih nekoliko godina neizbežan alat za mir i opuštenost. Dokazano je da meditacija produžuje telomere (biomarker za dugovečnost) i poboljšava celokupnu funkciju mozga. Osim toga, povećava sivu masu u mozgu i pomaže poboljšanju pamćenja i učenja.

Pixabay
 

5. Ne zaboravite na san

Dovoljno spavanja ključno je za učenje i održavanje dobrog pamćenja. Kada spavamo, povećava se i naša kreativnost i koncentracija, što je vrlo važno za pothranjivanje podataka u naše sećanje. Preporučljivo je pridržavati se rasporeda spavanja gde ustajemo i odlazimo u krevet svaki dan u isto vreme, čak i vikendom i praznicima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike