Više štete nego koristi: Ovo je najnezdraviji način pripremanja jaja

05.05.2021

17:50

0

Autor: K. Obradović

Najbolji izbor su poširana ili kuvana

Unsplash/Lynda Hinton

Kad kažemo doručak, mnogi ljudi odmah pomisle na jaja. Njih pripremamo na razne načine, a ona su odličan izvor nutrijenata koji su potrebni našem telu. Pritom, jednostavna su za pripremu.

Dok je belance neverovatan vegetarijanski izvor belančevina, žumance je puno vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsi Vengler.

Ali da bismo dobili njegov najbolji deo, treba povesti računa o načinu na koji pripremamo jaja. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na mnogo ulja i na jakoj vatri. Dok  su najopasnija sirova jaja, zbog teškog varenja i opasnosti od salmonele, stručnjaci kažu da su najbolji izbor poširana ili kuvana jaja.

– Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Ona su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim tome dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomeran unos zasićenih masti usko povezan sa srčanim bolestima – kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Unsplash/Seriously Low Carb

– Dijetalne smernice za Amerikance 2020 – 2025. godine predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti – dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da ne morate samo maslaca da se čuvate, kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti