Više štete nego koristi: Ovo je najnezdraviji način pripremanja jaja

05.05.2021

15:50 >> 11:19

0

Najbolji izbor su poširana ili kuvana

Više štete nego koristi: Ovo je najnezdraviji način pripremanja jaja
Copyright Unsplash/Lynda Hinton

Kad kažemo doručak, mnogi ljudi odmah pomisle na jaja. Njih pripremamo na razne načine, a ona su odličan izvor nutrijenata koji su potrebni našem telu. Pritom, jednostavna su za pripremu.

Dok je belance neverovatan vegetarijanski izvor belančevina, žumance je puno vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsi Vengler.

Ali da bismo dobili njegov najbolji deo, treba povesti računa o načinu na koji pripremamo jaja. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na mnogo ulja i na jakoj vatri. Dok  su najopasnija sirova jaja, zbog teškog varenja i opasnosti od salmonele, stručnjaci kažu da su najbolji izbor poširana ili kuvana jaja.

– Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Ona su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim tome dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomeran unos zasićenih masti usko povezan sa srčanim bolestima – kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

Unsplash/Seriously Low Carb

– Dijetalne smernice za Amerikance 2020 – 2025. godine predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti – dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da ne morate samo maslaca da se čuvate, kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike