Koja količina crvenog mesa je preporučljiva da bismo bili zdravi?

04.05.2021

14:50

0

Autor: K. Obradović

Ima mnogo pozitivnih uticaja na naš organizam, ali se povezuje i sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i sa karcinomom debelog creva

Pixabay

Već godinama unazad aktuelno je pitanje koliko je crveno meso dobro za naš organizam. Često se odgovori stručnjaka razlikuju, ali ono što je poznato je to da crveno meso ima mnogo pozitivnih uticaja na naše zdravlje i izvor je nekih esencijalnih nutrijenata, ali se povezuje i sa bolestima srca i krvnih sudova, kao i sa karcinomom debelog creva.

Za početak, treba precizirati šta se tačno smatra crvenim mesom. Prema NHS, to je svako meso koje je pre pripreme crveno: govedina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, teletina, ali i pačetina i konjetina i meso divljači, dok se živinsko meso, poput piletine, ćuretine i guščetine, kao i meso drugih ptica, ali i zečetina, svrstavaju u belo meso.

Prerađeno meso, poput kobasica, slanine, šunke i raznih salama, uključujući i one od piletine i ćuretine, zbog dodataka soli i raznih konzervansa takođe se često spominje kao nezdravo.

Da li je crveno meso zaista nezdravo?

-Ono je bogato proteinima i potrebno je za uravnoteženu ishranu, kako bi telo stvaralo dovoljno aminokiselina – kaže nutricionistkinja dr Džesika Bartlet za Metro.

Ona dodaje da su aminokiseline zbog stvaranja hormona i enzima ključne za izgradnju i „popravku“ mišića i kostiju, pa se može reći da crveno meso na najosnovnijem nivou telu daje energiju, zbog čega ga nije dobro potpuno izbaciti iz ishrane.

Unsplash/Sven Brandsma

-Ipak, ima i drugih namirnica koje sadrže belančevine, poput tofua, jaja ili leblebija – objašnjava ona, pa bi u tom slučaju meso moglo da bude zamenjeno tim prehrambenim proizvodima.

-Poželjno je povremeno jesti kvalitetno sveže crveno meso i zbog proteina, minerala i vitamina, poput gvožđa, cinka i B vitamina – dodaje Bartlet, iako su istraživanja povezivala njegov visok unos sa povišenim nivoom holesterola i većim rizikom od srčanih bolesti i karcinoma creva.

Trenutna istraživanja, kaže ona, pokazuju da ih prouzrokuju prirodne hemikalije koje se u njemu nalaze, pa u velikim količinama može da bude štetno.

Koliko crvenog mesa možemo da jedemo nedeljno?

Svetski fond za istraživanje karcinoma (WCRF) odraslim osobama savetuje veoma malo ili nimalo prerađenog mesa i od 350 do 500 grama kuvanog crvenog mesa nedeljno, dok britanske smernice ukazuju na to da je dnevni unos maksimalno 70 grama.

Nutricionisti se zbog toga slažu da se crveno meso maksimalno zameni biljnim opcijama, zbog poboljšanja zdravlja probave i smanjena rizika od bolesti.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

pročitajte još

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti