Recept dana: Šnenokle, bakini plutajući oblačići

03.12.2020

07:08 >> 20:55

0

Autor: Z. A.

Slatkiš koji izmami osmeh

Recept dana: Šnenokle, bakini plutajući oblačići
Copyright Profimedia

Šnenokle (nem. Schneenockerln) naziv je za kremasti, vazdušasti i baršunasti kolač, specijalitet austrijske kuhinje, koji se toliko odomaćio u našim krajevima da ga većina, pogrešno, smatra domaćim specijalitetom ili poslasticom za koju se tajna krije u njegovoj kući.

Plutajuće ostrvo (Floating island, île flottante), ptičje mleko, paradižot, sve su to različiti nazivi i varijacije nama poznatog i dragog slatkiša koji budi nostalgiju, a one koji ga vole neodoljivo podseća na bake, zato predstavlja slatkiš mnogih detinjstava.

Iako se čini da se šnenokle jednostavno spremaju, to ipak podrazumeva i malo kulinarskih veština, te se uzdajte u početinčku sreću ukoliko ih pravite premijerno.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Pastirska pita (Shepherd’s pie)

Sastojci:

  • 1 l mleka
  •  4 jajeta
  •  6 kašika šećera
  •  2 kesice vanilin šećera
  •  2 pune kašike brašna

Priprema

1. Odvojite žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i uključite ringlu na srednju jačinu.

2. Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutite belanca. Koristite prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda jaču, da belanca ne spadnu. Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena.

3. Smanjite jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji kašikom ubacujte oblačiće od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenite ih da se skuvaju i sa druge strane.

4. Gotove oblačiće rešetkastom kašikom vadite iz šerpe i ređajte ih u posudu iz koje ćete služiti.

5. Mleko sklonite sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite, dok ne pobele i počnu da pene. Dodajte dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom i tek onda mikserom.

6. U dobijenu smesu ulijte kutlaču-dve toplog mleka, pa promešajte varjačom dok se ne sjedini.

7. Mleko vratite na ringlu, uključite na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivajte umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem sve dok ne dobijete željenu gustina (treba da dobijete gust krem).

8. Čim krem bude gotov, prelijte njime poređane knedle i ostavite da se dobro ohladi.

Savet plus: U Francuskoj na kraju dodaju karamel kao preliv i orašaste plodove (badem).

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike