Recept dana: Nema zime bez kiselog kupusa, niti praznika bez dobrog podvarka sa ćuretinom

13.12.2020

07:08 >> 21:53

0

Pravo domaćinsko jelo za zimski hedonizam, a nema ko ga ne voli

Recept dana: Nema zime bez kiselog kupusa, niti praznika bez dobrog podvarka sa ćuretinom
Copyright Printscreen

Za podvarak slobodno možemo reći da je prava zvezda zimske i praznične trpeze. Ovo jelo bilo je neizostavno na jugu Srbije za praznike, a najčešće se spremalo za pravoslavnu Novu godinu.

Što se tiče mesa, izbor je na vama. Možete dodati svinjetinu, piletinu ili ćuretinu, šta god da je po ukusu vaših ukućana. Mi smo danas odlučili da to bude podvarak sa ćuretinom.

Sastojci:

  • 1-2 kg seckanog kiselog kupusa
  • cela ćurka ili 2 bataka, 2 karabataka, plus belo meso po želji (najbolje je uzeti celu ćurku isečenu na komade)
  • 1 glavica crna luka i glavica belog luka
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 dl ulja i kašika masti
  • so, mleveni biber, ljuta paprika
  • 1 lovorov list
  • 2 dl vode

Način pripreme:

Batake i karabatake staviti na ugrejano ulje i propržiti ih sa svih strana jedno 5 minuta. Dodati začine i mleveni biber.

Pre nego što počnete da pripremate kupus možete ga oprati u hadnoj vodi i ocediti, pogotovo ako ne volite da bude mnogo kiseo. Zatim kupus iseckati na sitne rezance.

U posudi u kojoj smo pržili ćuretinu dodati još 1/2 dl ulja, sitno seckani crni i beli luk i malo propržiti, pa dodati 1 kašiku mlevene paprike i seckani kupus.

Možda vas zanima: Recept dana: Grčka musaka sa plavim patlidžanom

Sve dobro izmešati, dodati proprženu ćuretinu, opet izmešati, dodati lovor, vodu i začine. Budite obazrivi kada je so u pitanju jer je kupus već slan.

Dinstati na tihoj vatri 60 minuta. Paziti da voda ne uvri. Ako uvri dodavati vodu, ali ne mnogo. Kada se kupus izdinsta, sve staviti u pleh, tako da na vrhu bude meso. Zatim, staviti u rernu i peći dok meso ne dobije zlatno žutu boju.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike