Temperatura im konačno prija, ali ove opasnosti u jesen vrebaju vaše ljubimce

06.11.2022

08:39

0

Autor: Z. A.

Svako vreme ima svoje nedostatke

Temperatura im konačno prija, ali ove opasnosti u jesen vrebaju vaše ljubimce
Pas i mačka - Copyright Pixabay

Kada dođe jesen, naši ljubimci konačno uživaju. Prijatnije temperature i šarenilo prirode fantastična su promena nakon vrelog leta. Psi i mačke vole da istražuju okolinu, pa ih duge šetnje uveseljavaju, ali neke stvari mogu za njih predstavljati opasnost.

Zarazni kašalj

Zarazni kašalj, poznat i kao traheobronhitis pasa, prilično je opasan. Čak i kada su psi vakcinisani, nisu potpunosti zaštićeni. Ovaj kašalj uglavnom se širi na prelazu iz jeseni u zimu ili proleća u leto. Spada u jednu od najčešćih zaraznih bolesti, a uzrokuje ga više uzročnika, poput virusa parainfluense, adenovirusa i bakterije Bordetella bronchiseptica ili mikoplazma. Prehlađenog psa treba lečiti i držati ga dalje od drugih pasa.

Pexels
 

Mrak

Negativna strana jeseni je to što su dani sve kraći. Mnoge mačke često ne stignu kući na vreme i lutaju napolju po mraku. Statistika jasno pokazuje da se u jesen povećava broj saobaćajnih nesreća, pa mačke treba naviknuti na noćni odmor, a pse za šetnju opremiti detaljima sa refleksijom za ogrlicu ili povodac.

Pexels
 

Pečurke i žirovi

Ako ste u proleće dobili štene, ono je sada u pubertetu. Ispadaju mu zubi, a zbog povećane želje za žvakanjem, često će stavljati u usta sve što mu se nađe na putu. Zato treba paziti na pečurke, koje mogu biti otrovne. Slično je i sa žirovima. U njima je prisutan tanin koji je u većim količinama otrovan i izaziva povraćanje, proliv, čak i oštećenje jetre i bubrega.

Profimedia
 

Krpelji

Svako ko veruje da je sezona krpelja završena krajem leta – u zabludi je. Krpelji su aktivni sve dok su temperature iznad nule.

Antifriz

Glikol u antifrizu za automobile može biti po život opasan za pse i mačke, a njegov ukus im je, nažalost, neverovatno primamljiv. Vrlo je važno da psima i mačkama ne dopuštate da piju vodu iz lokvi na parkiralištima ili u garažama, a svoju bocu antifriza odložite na sigurno.

Pexels
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike