Ove situacije mogu isprepadati vašeg kućnog ljubimca, a to možda nikad ne biste ni pomislili

13.10.2022

14:44

0

Autor: Z. A.

Iako se može činiti da se ljubimac dobro odomaćio u vašem domu, treba imati na umu da je i dalje osetljiv na promene, čak i na one manje

Ove situacije mogu isprepadati vašeg kućnog ljubimca, a to možda nikad ne biste ni pomislili
pexels-burst-374898 - Copyright Pexels

Kućni ljubimci pokazuju strah na različite načine. Najčešći znakovi uključuju zgrčeno držanje, drhtanje, izvijena leđa i spuštene uši prema iza, kaže dr Karli Foks, viša veterinarka u Medicinskom centru za životinje „Švarcman“ u SAD.

– Iako postoje neki očiti uzročnici anksioznosti kod kućnih ljubimaca, poput grmljavine i vatrometa, postoje i drugi okidači koji umeju da budu manje očigledni. Zapravo, neke stvari koje bi mogle uplašiti vašeg krznenog prijatelja jesu predmeti s kojima se susreću u svakodnevnom životu i određene vrste vašeg ponašanja ili drugih ljudi kojima su okruženi – dodala je.

Promene u rutini

– Iako se može činiti da se ljubimac dobro odomaćio u vašem domu, treba imati na umu da je i dalje osetljiv na promene, čak i one manje. To mogu biti, na primer, okupljanja u vašem domu, dolazak i odlazak gostiju, odlazak na odmor itd. Bilo kakva promena u rutini može kod ljubimaca izazvati stres, a to pak vodi do negativnih promena u ponašanju – pojasnila je dr Foks.

Kako bi se to svelo na najmanju moguću meru, ona preporučuje da ljubimac ima svoj tihi kutak u domu u koji se može povući ili pristup sobi u kojoj će se osećati prijatnije i opuštenije.

– Promene u rutini trebalo bi da budu postupne ako je to ikako moguće – kaže ona.

Pexels
 

Premeštanje nameštaja

Iako se vama možda ne čini uznemirujućim, premeštanje kauča, odvlačenje stola i slično ponekad izaziva nelagodu kod vašeg ljubimca.

– To zna biti stresno za kućne ljubimce, pa premeštanje nameštaja treba činiti postepeno i polako, ako je moguće, kako biste ljubimcu dali vremena da se prilagodi. Ista stvar je i sa drugim stvarima koje proizvode buku, a uvodite ih u dom, poput ventilatora ili kuhinjskih pomagala, postepeno ih navikavajte na novi zvuk - savetuje veterinarka dr Vitni Miler.

Bučni uređaji

Ni ljudskom uhu nije prijatno da sluša glasni blender, usisavač ili fen za kosu, a kamoli životinjama čiji sluh je znatno osetljiviji na zvukove. Dr Foks kaže da glasni uređaji proizvode uznemirujuće zvukove koji kućne ljubimce mogu dovesti u stanje pripravnosti jer to doživljavaju kao opasnost.

Osim toga, neki uređaji, poput usisavača, mogu čudno mirisati kućnim ljubimcima, što ponekad doprinosi njihovom osećanju straha.

Unsplash
 

Insekti

Kao i ljudi, kućni ljubimci mogu imati fobije od insekata.

– Zvuk koji proizvode muve i pčele ponekad znaju da preplaše naše kućne ljubimce, naterati ih da skaču ili grizu po vazduhu ili čak grizu delove vlastitog tela – kaže dr Foks.

Ako je vaš ljubimac u prošlosti imao traumu od, npr., uboda pčele ili ose, mogao bi se osećati posebno uplašeno kada se suoči s tim insektima.

– Postoji nekoliko repelenata protiv insekata sigurnih za kućne ljubimce koji mogu pomoći u odvraćanju štetočina od njih kad vreme provode napolju – savetuje dr Foks.

Pexels
 

Glasni glasovi

– Iako su sve životinje različite kada su u pitanju njihovi okidači, neke imaju averziju prema vikanju, čak i kad ton tog vikanja nije ljutit. Stoga pripazite kad navijate za svoj tim tokom utakmice ili se veselite dolasku gostiju u vaš dom, to može preplašiti vaše krznene prijatelje – napominje dr Miler.

Profimedia
 

Nepoznati predmeti i situacije

Prema dr Foks, kućni ljubimci znaju da budu biti skeptični prema određenim predmetima, što katkad dovodi do straha i teskobe.

- Na primer, neke mačke skaču u vazduh i beže kad ugledaju krastavac kao i druge nepoznate nepokretne predmete. Ta naizgled preterana reakcija verovatno jeste posledica iznenadne pojave neobičnog predmeta u njihovoj okolini. Krastavci nisu uobičajen predmet za mačke, stoga ih iznenadna pojava u poznatom okruženju može uplašiti - kaže dr Foks.

Slična situacija je, recimo, i ako pas vidi čoveka koji nosi ogromnu vreću na biciklu ili gura kolica neobičnog oblika, ili čudno hoda...

Unsplash
 

Deca

– Iako nije neuobičajeno da se kućni ljubimci boje neznanaca, oni, takođe, mogu pokazivati znakove stresa i teskobe u blizini dece - kaže dr Foks.

– To zapravo zavisi od tipa ličnosti vašeg ljubimca, a deca ih mogu preplašiti kad im prilaze previše naglo, uz mahanje rukama, nagle pokrete i zvukove uzbuđenja. Životinje takvo ponašanje mogu protumačiti kao agresiju. Stoga, moj savet svim roditeljima jeste taj da uče decu kako sigurno i pravilno prilaziti životinji. To je izuzetno važno za sprečavanje potencijalno opasnih interakcija – naglašava ova veterinarka, a prenosi marthastewart.com.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike