Šta kažu stručnjaci: Da li je zdravo razmišljati o bivšima?

23.11.2021

21:00

0

Da li je zdravo razmišljati o bivšem partneru, zapitao se makar jednom svako od nas

Šta kažu stručnjaci: Da li je zdravo razmišljati o bivšima?
Unsplash

Svaki raskid je bolan i stresan i zaista je teško osobu s kojom smo delili sve tek tako izbrisati iz života. Ma koliko se trudili da to ne radimo, neminovno je da ćemo o njoj razmišljati. Ali da li je to zdravo i kako utiče na nas? Pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Verovali ili ne, ali stručnjaci su saglasni u tome da razmišljanje o bivšem partneru može biti zdravo po nas. Kako kažu psiholozi, razmišljanje o bivšima je normalan proces i ne postoji određeno vreme za koje će to proći.

Gubitak partnera može biti nepodnošljiv za mnoge. Zapravo, mi patimo za uspomenama, zajedničkim ritualima i za budućnošću koju smo s tom osobom zamišljali.

Unsplash
 

Vreme koje posvećujemo prošlim vremenima je neophodno, kaže nauka. Potiskivanje osećanja posle raskida može da ima destruktivnu stranu. To dovodi do anksioznosti, depresije, ulaska u toksične odnose… Zbog toga nam je potrebno vreme da žalimo i da prebolimo. Sva ta osećanja su normalna i prirodna.

Ipak, postoje i negativne strane razmišljanja o bivšima. U tim trenucima postoji opasnost da počnemo da krivimo sebe. Umesto toga, savet je da razmišljate o razlogu raskida i da se foksurate na to.

Unsplash
 

Iako je normalno ponekad se osvrtati na prošle odnose, važno je da ne krivite sebe. Isto tako, prošla iskustva ne bi trebalo da utiču na buduće veze.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti