Doktor Vladimir Đurić o seksualnosti parova: Oni koji varaju i zabavljaju se, oni koji eksperimentišu, oni koji ćute i trpe

22.10.2021

19:00

0

Ukoliko malo bolje razmislimo, svako od nas će se setiti bar po jednog para iz svake od navedenih grupa, i svako od nas je u nekoj od ovih kategorija

Doktor Vladimir Đurić o seksualnosti parova: Oni koji varaju i zabavljaju se, oni koji eksperimentišu, oni koji ćute i trpe
pexels-andrea-piacquadio-3767430 - Copyright Pexels

Nije prvi put da dr Vladimir Đurić, specijalizant psihijatrije, edukant psihoterapije, zaintrigira svojim stavovima, koji su proistekli iz dugogodišnjeg, posvećenog rada sa ljudima.

Uvek uzburka strasti jer istinski dotakne ono najdublje skriveno u svima, što malo ko želi da prizna i sebi i drugima, a suštinski, teme su obične, svakodnevne i sveprisutne, te nije teško poistovetiti se.

Ovog puta, on je parove podelio u pet kategorija, vodeći se time kako oni žive svoju seksualnost u braku:

1. Oni koji vole seks sa jednim partnerom, sigurnost, rutinu, iste mirise, dodire, pokrete, poze, bezbednost i izvesnost. Oni u tome jako uživaju, tu im je najlepše i ne bi legli sa nekim nepozatnim i tuđim ni po koju cenu.

2. Oni koji se razvode kada im seks sa jednim partnerom dosadi, a neće da varaju jer im je to moralno neprihvatljivo. Seksualnost im je veoma važna i esencijalna za telesno i mentalno blagostanje, pa im brakovi jako kratko traju. To je sasvim legitimno i na neki način čestito, ali sa veoma visokom cenom.

3. Oni koji varaju i zabavljaju se sa strane, oni koji jednostavno odvoje svoju porodičnost i ljudsku ljubav prema svom partneru od svoje seksualnosti koju namire na drugom mestu. Ispune se utiscima, energijom, lepotom, sjajnim trenucima, pa se lepo vrate svojoj kući - još bolji.

Unsplash
 

4. Oni koji eksperimentišu, koji se toliko vole i razumeju i koji su na tom nivou emancipacije da više nemaju tajni jedni pred drugima. Njima je savršeno u redu i da vise sa plafona ili da probaju bilo koju novotariju ili igračku, da zajedno gledaju filmove ili čitaju knjige koje ih uzbuđuju, pa razgovaraju o tome i sabiraju utiske koji će ih još više uzbuditi.

Povremeno se podruže sa nekim drugim parom, ili dovedu još nekoga kod sebe u postelju ili dozvole svom partneru koga obožavaju da ima seks sa drugim ljudima, jer znaju da će mu to značiti i produžiti mu život, što im je i najvažnije. To su oni koji uživaju neopterećeni lažnim moralom, načelima okoline ili malograđanštinom i ne dozvoljavaju da ih drugi uče šta je lepo, već to sami sebi otkriju, pa naprave uslove za kompletan ugođaj.

Unsplash
 

5. Oni koji ćute i trpe, nemaju s kim u svom braku da porazgovaraju o tome koliko im je dosadno, banalno i ponekad zaista mučno i neprijatno da spavaju sa svojim partnerom, ali iz nekog razloga ne mogu da budu nijedna od gore ponuđenih opcija, pa onda tu neutešnu libidinoznu energiju sruče u frustraciju i psihopatologiju, u gorem slučaju, ili kreativnost i stvaranje na nekom drugom životnom polju, u boljem slučaju. Ili jako porade na sebi da bi obezbedili poziciju da mogu biti jedni od gore pomenutih.

Njegov status prenosimo u celosti:

Pred kraj, doktor Đurić podseća da, za razliku od životinja koje imaju samo jedan utabani put, naše mogućnosti su nepresušne. Samo bi trebalo da otkrijemo ko smo mi, šta nam je važno i šta će nas učiniti najsrećnijim na najduže staze.

Ukoliko malo bolje razmislimo, svako od nas će se setiti bar po jednog para iz svake od navedenih grupa, i svako od nas je u nekoj od ovih kategorija - ako još bolje razmislimo.

Naravno, tema je pokrenula lavinu komentara i oprečnih mišljenja, iskrenih ili neiskrenih - znaju samo oni iza tastature. Termin "moral" je nešto što se najčešće provlači kroz komentare.

Osamimo se ponekad, pogledajmo široko otvorenih očiju u svoju dušu, srce, prirodu i neka nas istina i ošamari, manje boli i kraće traje nego bilo kakvo besomučno laganje samog sebe.

A zbog čega mislimo da nam je lakše da živimo u laži? Da bismo se sačuvali osude okoline, "neko" je rekao da treba da živimo po društveno nametnutim principima, umesto prema govoru srca. Dok nam nad pokrovom budu deklamovali "sve najbolje o nama pokojnom", teško da će nam išta značiti, a još teže da će se to računati bilo na ovom, bilo na onom svetu.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike