Danas je Svetski dan braka: Kada je najbolje da se venčate, kako brak utiče na zdravlje i šta kad ne ide sve po planu?

08.02.2023

12:03

0

Autor: Z.A.S.

Astrolozi smatraju jedno, narodna verovanja nešto drugo, a psiholozi imaju svoje teorije

Danas je Svetski dan braka: Kada je najbolje da se venčate, kako brak utiče na zdravlje i šta kad ne ide sve po planu?
Venčanje - Copyright Freepik

Stupanjem u brak, obavezujete se partneru na mnogo toga. Pre svega, na pružanje bezuslovne ljubavi, poverenja, razumevanja... jednostavno, znate kako se kaže: I u dobru i u zlu! Brak predstavlja ozbiljan korak, ali i početak novog životnog putovanja udvoje.

Sigurni smo da ste mnogo puta zamišljali svoj idealan dan i u glavi stvorili sliku o tome kako on treba da izgleda. Uglavnom su devojčice te koje još od malih nogu razmišljaju o idealnoj venčanici, prostoru, dekoraciji i, naravno, voljenoj osobi koja će tog dana stajati pored njih.

Ipak, iako se mnogi muškarci plaše braka, ima i onih koji jedva čekaju da pronađu osobu sa kojom će zasnovati porodicu i provesti ostatak života.

Brak je, svakako, nešto što treba i što vredi slaviti, a danas posebno. Osmi februar je zvanično Svetski dan braka i tim povodom smo želeli da vas upoznamo sa nekim činjenicama, mogućnostima, ali i verovanjima.

Kako da znam da je baš on za mene?

Biranje idealnog partnera nije jednostavan posao, a i šta je uopšte idealno? Ipak, ukoliko ste od onih koji veruju u brojke, uz pomoć njih, vrlo jednostavno, možete da izračunate da li je on pravi partner za vas

Freepik
 

Koji su najbolji dani za venčanje?

Kada je o samom danu venčanja reč, naravno da to uvek treba da bude vaš izbor, ali astrolozi kažu da postoje određeni dani u godini koji su dealni za sklapanje braka. Prema njihovim rečima, ukoliko brak sklopite baš na neki od ovih datuma, to će vašem braku doneti sreću.

Isto tako, smatraju astrolozi, u odnosu na svoj horoskopski znak treba da odredite i doba godine kada ćete izgovoriti sudbonosno "DA".

Numerologija je vrlo izričita i u vezi sa datumom rođenja, jer on određuje ljubavnu sudbinu, smatraju numerolozi.

Unsplash
 

Brak i narodna verovanja

Kao što numerologija i astrologija imaju svoje teorije i računanja u vezi sa brakom i sklapanjem istog, tako postoje i verovanja. Prema jednom od njih, četiri meseca u godini su najbolja za venčanje, a u jednom nikako ne bi trebalo da pravite svadbu.

Drugo verovanje, pak, objašnjava šta mladencima donose dan i mesec venčanja.

Profimedia
 

Šta kaže nauka?

Lekari, naučnici, istraživači i psiholozi se konstantno bave temom muško-ženskih odnosa i braka i često dolaze do interesantnih rezultata, pa je tako jedno istraživanje pokazalo da brak može da spreči dijabetes tipa 2 i to bez obzira na to da li je veza srećna.

Nova studija je proučavala nivo šećera u krvi kod starijih ljudi, otkrivajući da brak ili zajednički život pomaže u održavanju nivoa šećera pod kontrolom. Pokazalo se da je to tačno, bez obzira na to da li je veza srećna ili stresna.

Profimedia
 

Šta kad u braku ne ide sve po planu?

Brak je i izazov i naravno da će biti boljih i lošijih dana. Međutim, svađa ne znači kraj i nije smak sveta ukoliko ne uspete odmah da pronađete zajednički jezik sa partnerom. Štaviše, razlozi za svađu u brakovima su nekada i više nego banalni, a jedno istraživanje je pokazalo i oko čega se bračni parovi najviše svađaju, a nema veze sa prevarom.

Sa druge strane, verovali ili ne, ali ako dođe do "stani-pani" momenta u vašem braku, poljubac bi mogao da bude taj koji će spasiti stvar. Ali, ukoliko preterano brinete oko svega, pa i budućnosti vašeg braka, terapeuti otkrivaju kako da znate da li će brak potrajati.

I, na kraju, brak treba da bude proizvod ljubavi koju partner i vi osećate jedno prema drugom i, verovatno bi najbolje bilo da se ne opterećujete preterano ničim, osim da živite u skladu sa svojim osećanjima.

Ukoliko ste odlučili da baš ove godine stanete na ludi kamen - čestitamo i želimo vam da se uvek oslanjate isključivo jedno na drugo, jer brak se, kao i sve ostalo u životu, neguje i čuva, ali obostrano.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike