Terapeuti otkrivaju: Ovih pet stvari pokazuje da ste "imuni" na razvod

05.02.2023

12:28

0

Autor: Z.A.S.

Postoji način da otkrijete da li će vaš brak potrajati

Terapeuti otkrivaju: Ovih pet stvari pokazuje da ste "imuni" na razvod
Poljubac - Copyright Freepik

Provođenje kvalitetnog vremena sa partnerom ključno je za dobro funkcionisanje braka. Međutim, takođe je važno i da možete da se izrazite kao pojedinac, odnosno da funkcionišete sami, van bračne zajednice.

Iako svi želimo da verujemo u ljubav za ceo život, brak nije garancija da ste to i dobili, a sam po sebi zahteva puno truda i ulaganja.

Sa druge strane, stručnjaci tvrde da postoji način da se, brak koji će potrajati, prepozna. Naime, ukoliko primetite ove znakove, vaš suprug i vi ste, najverovatnije, "otporni" na razvod.

Freepik
 

Oboje ste podjednako posvećeni vezi

Ako vi i vaš partner jednako ulažete u brak, to je odličan znak.

- Dobar brak zahteva otvorenu i iskrenu komunikaciju sa obe strane i spremnost na kompromise kada je to potrebno, kaže Sara Votson, trener i glavna operativna direktorka iz "BPTLAB" za "Best Life".

- Ulaganje u brak je važno jer vam omogućava da razvijete dublje razumevanje jedno prema drugome. Kada supružnici ulažu vreme u vezu, razvijaju osećaj sigurnosti i njihova veza jača - dodaje.

Čak i najbolji brakovi zahtevaju rad, a ako obe strane rade sve što je potrebno, već ste dobili pola bitke.

Freepik
 

Dobri ste prijatelji

Ume li suprug da vas nasmeje? Volite li da provodite vreme zajedno? Možete li da mu se poverite? Sve su to odlike dobrog prijateljstva, koje može da bude važno koliko i seksualna hemija. Dok ''leptirići'' mogu da izblede tokom godina, prijateljstvo izdržava test vremena.

- Kad vi i vaš suprug jedno drugo smatrate dobrim prijateljem, to je znak ''otpornosti'' na razvod - kaže Suzan Vajt iz “Choosing Therapy”.

- Prijateljstvo zahteva uzajamno poverenje, iskrenost i podršku, a sve to mora da postoji i kako bi romantična veza napredovala.

Istraživanja su pokazala da parovi koji imaju dobro prijateljstvo "imaju i veći procenat ukupnog zadovoljstva u braku".

Freepik
 

Ne izbegavate međusobne sukobe

Iako svađa nikada nije zabavna, mogućnost suočavanja sa partnerom je zapravo dobar znak.

- Važno je da i vi i vaš suprug znate da je određena količina sukoba ili neslaganja neizbežna, ali i da ne bežite od zajedničkog rada kako biste pronašli način da se usuglasite - kaže Vajt.

Rasprave i argumenti su alati koji vam pomažu da postignete zajedničko razumevanje.

U studiji koju je sprovelo Međunarodno udruženje za istraživanje odnosa, naučnici su tokom pandemije analizirali parove i proučavali kako su rešavali međusobne sukobe, a rezultati su otkrili da su parovi koji su sukobe izbegavali osećali manje ispunjenje u svojim vezama nego oni koji su se potrudili da ih zajedno reše.

Zato je ključno da, i kad se ne slažete, pronađete način da budete otvoreni i iskreni, a ne ćutljivi i ogorčeni.

Freepik
 

Oboje dobro upravljate novcem

Ako ste voljni da razgovarate o svojim dugoročnim finansijskim ciljevima i na istoj ste stranici u vezi sa trošenjem, to je dobar znak za vašu budućnost.

- Ako ste svesni svojih prihoda, računa i potrošnje, to je znak da će vaš brak trajati - kaže Robert Hinojosa iz “Choosing Therapy”.

To znači da nema skrivenih kupovina i da komunicirate o velikim kupovinama ili drugim finansijskim odlukama.

- Važno je da budete načisto i da sedogovoritie oko toga ko je odgovoran za određene finansijske odluke i da osećate poverenje i sigurnost u tom aspektu odnosa - dodaje Hinojosa.

Profimedia
 

Oboje imate identitet i van vaše veze

Trebalo bi da budete nezavisni, da imate osećaj sopstvenog identiteta i da uživate u vremenu koje provodite sami i s prijateljima, bez partnera.

- Ne morate svaki budni trenutak da provodite zajedno - kaže Vajt.

I iako možete da isprobate neke od hobija svog supružnika, trebalo bi da imate želju i prostor i za solo aktivnosti i da vas ne obuzmu ljubomora ili sumnja zbog onoga što vaš supružnik radi kad nije s vama.

- Naravno da je provođenje kvalitetnog vremena sa svojim partnerom ključni sastojak za funkcionisanje braka, ali podjednako je važno da možete da se izrazite i kao pojedinac i van braka, a ne samo kao nečiji partner ili druga polovina - dodaje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike