Znate li oko čega se parovi najčešće svađaju zimi? Razlog će vas nasmejati

23.12.2022

11:47

0

Autor: Z.A.S.

Verovali ili ne, ali parovi se zimi najčešće svađaju oko grejanja

Znate li oko čega se parovi najčešće svađaju zimi? Razlog će vas nasmejati
Ko će u februaru sresti srodnu dušu - Copyright Freepik

Grejna sezona je uveliko u toku, a uveliko vlada i borba među muško-ženskim parovima i to za kontrolu nad prekidačima termostata. Žene, u ovom slučaju, preferiraju višu temperaturu.

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate "Corgi Homeplan" pokazuje da se zbog tog "problema" prepire trećina parova. Tačnije, četrdeset posto žena krišom podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, prenose britanski mediji.

Freepik
 

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Prema istraživanju koje su 2015. sproveli holandski naučnici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijusa, što je za 2 i po stepena više nego kada su muškarci u pitanju.

I dok je telesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature zavisi od kože, a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosečna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći skoro tri Celzijusova stepena niža nego kod muškaraca.

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok ka krvnim sudovima u delovima tela, kao što su prsti ruku i nožni prsti, zbog čega udovi postaju hladniji.

Freepik
 

Grupa naučnika je ranije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju, jer je tada nivo estrogena u njihovom organizmu viši nego što je uobičajeno.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je u pitanju osećaj topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

Freepik
 

To se dešava jer muškarci imaju veći procenat mišićne mase koja utiče na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža, zbog čega im je organizam zagrejaniji, pa im je posledično manje hladno nego ženama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike