Grejna sezona zvanično je počela: Neki Beograđani se probudili u toplim stanovima, drugima grejanje "zakasnilo"

01.11.2022

18:15

0

S obzirom na to da je napolju još uvek relativno toplo, nisam baš očekivao da će prvog dana biti grejanja, pa sam se iznenadio - kazao je za 24sedam Marko M. sa Vračara

Grejna sezona zvanično je počela: Neki Beograđani se probudili u toplim stanovima, drugima grejanje "zakasnilo"
Topli radijatori - Copyright Profimedia

Nakon čekanja na početak grejne sezone zbog toplog vremena, ali i negodovovanja pojedinih Beograđana, stanovnici prestonice napokon mogu da odahnu jer je grejna sezona počela zvanično danas 1. novembra.

Pa tako, veliki broj građana jutros su obradovali topli radijatori. 

- Još u ponedeljak ujutru radijatori u stanu bili su nam prvo mlaki, a ubrzo i sasvim topli. Baš smo se iznenadili - kaže za 24sedam Beograđanka S. V. (38), koja stanuje u zgradi u centru grada.

Profimedia
Građane dočekali topli radijatori

Kako je navela i danas ujutru bilo je slično.

- Pre nego što sam pošla na posao, radijatori su bili topli, ali ne znam kako je bilo u toku dana. Videću kakva će biti situacija kada se predveče vratim s posla. Srećom pa je u ovoj drugoj polovini oktobra, kada su trebali da greju a nisu, bilo baš toplo vreme. Imali smo svi sreće s tim. Ipak, mogli bi makar malo da nam umanje račune u novembru za te dve nedelje bez puštanja grejanja - smatra ova sugrađanka.

AP Photo/Darko Vojinovic
Toplana

Topli radijatori jutros su obradovali Marka M., koji živi na Vračaru. 

- S obzirom na to da je napolju još uvek relativno toplo, nisam baš očekivao da će prvog dana biti grejanja, pa sam se iznenadio. U svakom slučaju, nadam se samo da će tokom čitave grejne sezone biti dobro grejanje. I da će biti barem slično kao što je bilo prošle i pretprošle godine, kada mi je stan uvek bio fino topao - izjavio je za 24sedam Marko M.

Ko nije imao grejanje jutros? 

Profimedia
 

Iako su topli radijatori obradovali dobar deo građana, postoje i oni koji nisu imali toliko sreće, pa su se i danas probudili u hladnim stanovima. 

Stanari Repiške ulice, Spasovdanske, Drage Spasića i Ace Joksimovića jutros nisu imali grejanje zbog sanacije kvara na delu toplovoda.

Kako su saopštili iz JKP "Beogradske elektrane", hladni radijatori jutros su bili i stanarima Kralja Milana i Njegoševe ulice. 

Ekipe za hitne intervencije u toku dana sanirale su kvarove na gorepomenutim toplovodima. 

Na hladne radijatore jutros su se požalili i stanari u Ulici dr Lole Ribara, Lazara Savatića, Mileta Dimića, Obalskih radnika, kao i građani na Miljakovcu 1. 

Zbog čega je odložena grejna sezona?

Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno je objasnio da razlog za odlaganje početka grejne sezone nije u tome da bi se taj novac utrošio na putovanja, reprezentaciju ili na bilo kakvu korist Uprave Grada Beograda, već da cena grejanja za građane ostane što duže nepromenjena.

- Dve trećine gasa plaća se po povlašćenoj ceni zahvaljujući dogovoru između Srbije i Ruske Federacije, naročito zahvaljujući dogovoru od kraja prošle godine kada je predsednik Srbije bio u poseti predsedniku Ruske Federacije. Dakle, svega jednu trećinu gasa plaćamo po tržišnoj ceni. Pored toga, u toku leta, zahvaljujući dobroj i kvalitetnoj odluci političkog vrha, značajno smo napunili gasne kapacitete, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. Razlog za to jeste da pokušamo da postignemo da građani što duže plaćaju trenutnu cenu grejanja, koja je identična kao i prošle godine, iako se svet izmenio u roku od godinu dana, a cena energenata je znatno skočila u celom svetu. Da bismo pokušali da tu cenu zadržimo što duže, koristimo toplo vreme koje trenutno imamo. Tako pomeramo rok eventualnog nedostatka gasa po beneficiranoj i povoljnoj ceni, a u slučaju da tokom grejne sezone i dođe do toga, da cena grejanja za građane ostane što duže ista, odnosno kao i prošle godine. Da ne govorim o tome da bi, ako ne daj bože dođe do prekida dotoka gasa preko "Turskog toka", jedino što imamo bilo to što smo skladištili i što ovim odlaganjem i korišćenjem povoljnih vremenskih prilika pokušavamo da sačuvamo - istakao je svojevremeno Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike