Cilj je nula otpada: Ovo su delovi voća koje ne treba da bacamo jer su izuzetno zdravi

15.05.2021

12:50 >> 11:16

0

Autor: Z. A.

I peteljke jagoda i dlake od kivija se jedu

Cilj je nula otpada: Ovo su delovi voća koje ne treba da bacamo jer su izuzetno zdravi
Copyright Pixabay

Na početku pandemije vreme između dve nabavke bilo je duže, pa je jedan od pozitivnih pomaka u razmišljanju bila štednja u kuhinji. Svi smo radili na tome da iskoristimo najviše od svega, a to ima veze sa svakodnevnim apelima da hrana, posebno ona jestiva, ne sme da se baca. Dakle, nula otpada ili zero waste. A evo šta u vezi sa tim svako od nas može da uradi, a da pritom bude zdraviji.

Svi odmalena slušamo priče o tome kako je najzdraviji deo jabuke kora, koju nemali broj ljudi ljušti, ali na kojoj ima i najviše pesticida, pa smo na taj savet i zaboravili. Ovde i sada govorimo o komadima voća o kojima bi ubuduće trebalo da razmislite pre nego što ih bacite. Vaše telo biće vam zahvalno.

Peteljke jagoda

Zaista nema potrebe da sređujte već lepe jagode – možete da jedete celo voće, i lišće i sve ostalo. U stvari, baš kao i ostatak voća, i listovi jagode sadrže puno vitamina C i antioksidanata. Umesto da ih bacite, stavite peteljke jagoda u bokal vode kako biste dodali malo ukusa, em će lepo izgledati, vi ćete se osećati otmeno i bićete dobro hidrirani.

Kora kivija

Zabavna činjenica glasi: kora kivija sadrži više vlakana, vitamina C i antioksidansa od mesnatog dela voća, pa zagriz u njega trenutno povećava zdravstvene koristi koje dobijate od ove zelene voćke. Ako ne možete da zamislite ideju da zagrizete dlakavo smeđe voće, ubacite ceo kivi u blender kada pravite smuti. Nećete ni primetiti da nije oljušten.

Pixabay

Kora citrusa

Jedan od najlakših načina da upotrebite limunovu koru jeste da je dodate jelima. Da biste uživali u ukusu limunove korice, kombiniujte je sa solju da biste stvorili aromatičnu limunovu so koja će začiniti vašu omiljenu hranu. Kore možete i da prokuvate u sirupu kako biste napravili kandirane kore. Tako ćete dobiti zabavnu grickalicu ili ukras.

Jezgro i kora ananasa

Sačuvajte zrna ananasa i kože da biste napravili tepače, fermentisano meksičko piće koje je dobro za creva. Baš kao i ostatak ananasa, jezgro je puno vlakana i enzima koji pomažu u varenju. Kora je nešto grublja od kore drugog voća i nema tako sladak ukus, ali u kombinaciji sa ostalim sastojcima koji se koriste za prravljenje tepača biće neprimetna.

Jezgro jabuke

Mislite da znate kako da jedete jabuku? Razmislite ponovo. Prema istraživanjima, većina dobrih bakterija jabuke nalazi se u njenim semenkama. Ako ne jedete srž, propustićete veliku digestivnu pomoć.

Nutricionista Brock, saradnik u Imperfect Foods, savetuje da pronađite recept i napravite sopstveno sirće od jabuke. Osim semenki jabuke, jedini sastojci koji su vam potrebni su kašika šećera i hlorisana voda. Potrebno je samo nekoliko dana fermentacije, a imate i domaći velnes preparat koji se može koristiti na razne načine, kaže on.

Pixabay

Kora lubenice

Možete bez straha jesti sirovu koru lubenice. Hrskava je poput krastavca. A da li ste znali da možete ukiseliti koru? Kisela kora lubenice je divna grickalica i prilog koji je odličan kontrast teškim ili slanim glavnim jelima, kaže Brock. To možete učiniti tako što ćete koru iseći na kockice i kuvati s jabukovim sirćetom, vodom, šećerom, đumbirom, solju i začinima, otkrio je.

Kada je reč o eksperimentisanju sa bilo kojim voćem, najvažnija je spremnost da se jednostavno proba. Ako ste otvorenog uma, naći ćete način da iskoristite sve vrste potencijalnog otpada od hrane – zrna, kore i sve ostalo.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike