Kako najbolje iskoristiti ostatke hrane? Imamo predloge kako da ih upotrebite u novim jelima, ali i na druge načine

07.01.2023

13:20

0

Autor: K. O.

Ne bacajte ostatke hrane jer vam mi donosimo kreativne ideje kako da ih najbolje iskoristite u danima koji dolaze

Kako najbolje iskoristiti ostatke hrane? Imamo predloge kako da ih upotrebite u novim jelima, ali i na druge načine
Svečana trpeza - Copyright Freepik

Kada prođe božićni ručak na kome se obavezno nalaze brojne đakonije mnogo hrane ostaće nepojedeno. I da znate da ona ne treba odmah da završi u kanti za smeće ili da vam se danima vuče po frižideru pre nego što je konačno bacite u đubre.

Ima mnogo načina na koje možete upotrebiti ostatke. Sa nekima možete napraviti nova jela, a neki ostaci mogu dobiti potpuno novu upotrebu.

Predlozi recepata od ostataka hrane

Od krompir pirea napravite valjuške

Ukoliko vam je ostao krompir pire, nemojte ga baciti. Dodajte istu količinu brašna ili koliko da zamesite meko testo i napravite valjuške. Možete ih skuvati i narednog dana dodati u paprikaš ili gulaš – ali na kraju kuvanja, tek toliko da upiju saft.

Valjuške, takođe, možete ispržiti i dobiti ukusan prilog, umesto krompirića. A možete ih jednostavno zamrznuti, za drugi put.

Od mesa pripremite ukusne sendviče ili kao nadev za tortilju

Od ostataka piletine ili pečenog mesa možete napraviti ne samo ukusne sendviče, već ih iskoristiti i kao nadev za pite, tortilje, lazanju, burito ili musaku od krompira. Malo začina čini čuda!

Napravite lagano orijentalno jelo od ostataka mesa

Iseckajte ostatak bilo kojeg mesa na tračice i uz dodatak soja sosa, nešto povrća i kineske testenine, imaćete fino i lagano orijentalno jelo, koje će vam osvežiti jelovnik.

Pexels
Hrana

Od povrća može krem čorbica

Ostatke dinstanog ili zapečenog povrća sameljite u blenderu i skuvajte finu krem čorbu.

Najbolje su prženice od bajatog hleba, a može i pica

Opšte je poznato da su prženice od bajatog hleba mnogo bolje nego od svežeg, ali možda niste znali da je stari hleb umočen u jaje i mleko odlična podloga za picu. Još ako odstranite koru, svi će se pitati kako ste uspeli da napravite tako fino testo. Važno je samo da dobro podmažete pleh ili stavite papir za pečenje.

Od kostiju napravite supu

Umesto kupovne supe pune kolagena, napravite svoju supu od kostiju kod kuće. Jednostavno ubacite pečene kosti u veliki lonac i potopite ih dovoljnom količinom vode. Zakuvajte i pokrijte poklopcem, pa ostavite da se kuva od 24 do 48 sati. Procedite supu, prelijte je u tegle i stavite u frižider.

Topla supa od kostiju nije samo alternativa kafi ili čaju, nego je možete dodavati i drugim supama, varivima i sosovima.

Od starog hleba napravite krutone

Ako imate komad starog hleba, ne morate ga baciti. Umesto toga, napravite domaće krutone. Narežite ostatke hleba na kockice i začinite ih maslinovim uljem te začinima poput granula belog luka, ruzmarina, bibera ili luka u prahu. Kockice složite na pek-papir i pecite 10-15 minuta na 205 stepeni dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskavi.

Pexels
Krutoni

Sami pripremite povrtni bujon

Najbolji način za korišćenje očišćenih delova povrća koje biste bacili jeste kuvanje povrtnog bujona. Jednostavno je, a sve što treba uraditi jeste da ubacite ostatke povrća u lonac, ulijete vode, dodati začine poput bilja, belog luka ili bibera i zakuvati i ostaviti da se kuva oko pola sata. Procedite bujon i čuvajte ga u frižideru ili zamrznite, a koristite za kuvanje testenine, kao dodatak supama i varivima ili u sosovima.

Nešto drugačija namena ostataka hrane

Ostaci kafe kao đubrivo

Soc od kafe odlično je prirodno đubrivo i organski materijal koji će doprineti boljem rastu bilja. Privlače gliste i poboljšavaju mogućnost zadržavanja vode u tlu. Ostatke kafe ravnomerno poprskajte po površini tla na svakih nekoliko centimetara, ali ne preteruje kako se mlevena kafa ne bi pretvorila u grudvice koje će sprečiti dotok vode do zemlje.

Pixabay
Kafa

Od kore citrusa napravite osveživač vazduha

Budući da upijaju mirise, kore citrusa su odličan dodatak osveživačima vazduha iz kućne radinosti. Iz grejpfruta, limete, narandže ili limuna uklonite meso, a umesto njega unutrašnjost korica ispunite mešavinom morske soli, bilja i esencijalnih ulja po vlastitom odabiru. U koricu možete uliti i vodu pomešanu sa začinima, poput cimeta ili karanfilića.

Od masnoća napravite loj kao hranu za ptice

Loj je vrsta životinjske masti koja se obično koristi za hranjenje ptica tokom zime kako bi im ljudi pomogli da zadrže toplotu. Iako možete kupiti loj za ptičje hranilice, možete izraditi i vlastiti kod kuće ako reciklirate ostatke svinjetine ili špeka. Nakon pečenja špeka ili komada svinjetine, ocedite masnoću koja je preostala na tiganju. Možete joj dodati i lešnike, sušeno voće ili kikiriki maslac kako biste privukli više ptičjih vrsta.

Kompostirajte

Kompostiranje je odličan način za korišćenje ostataka hrane bez stvaranja smeća. Uključuje prikupljanje organskih materijala iz kuhinje ili dvorišta. To mogu biti ostaci povrća, ljuske od jajeta, ostaci kafe, cveća, trave ili lišće. Kako te materije trunu, stvara se nutritivno bogati kompost koji pomaže tlu i podstiče rast biljaka. Možete kompostirati u dvorištu, ali i u stanu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike