Recept dana: Drpano prase lepi se za prste, topi u ustima i često i u snu miriše
Našli smo lagan recept za veličanstven praznični specijalitet
Ukoliko želite da prevaziđete sebe i zasenite ukućane, ovo je recept za vas, recept sa kojim ćete briljirati kada je reč o pripremi praznične svinjetine.
Zato što znamo da je svima potreban dobar recept za drpano prase, tražili smo ga, tražili, našli ga na blogu kruskeisir.com, isprobali ga i oduševili se.
Sada sa vama delimo impresiju.
Kako da spremite sočno drpano prase koje se topi u ustima?
Prvo, ovo jelo se sprema sporo i dugo. Kuva se u rerni u sopstvenim sokovima i fantastičnoj kombinaciji začina - sve dok se ne raspadne.
Drugo, nije ni teško da se napravi, a čak i da se malo pomučite - topi se u ustima i svaki zalogaj je nagrada.
Treće, može da se posluži uz razne sosove ili priloge, možete da ga poslužite u sendvičima, takosima, naćosima, a ako ne pojedete celu količinu, može da stoji u frižideru i do pet dana.
Opcijama nikad kraja kada je drpano prase na meniju.
Vreme pripreme:
- oko 6 sati
Sastojci
(za 6 osoba):
- komad svinjske plećke 1,2-1,5kg
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica dimljene paprike srednje ljute de la Vera
- 1 kašičica kajenske paprike može i dve, ako volite ljuto
- 200 ml jabukovog sirćeta
- 50 g smeđeg šećera
- 2,5 kašike soja-sosa
- 2 kašike meda
- 1 kašika koncentrovanog paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
Priprema
1. Zagrejte rernu na 200 °C.
Svinjsku plećku dobro posolite i sa svih strana utrljajte sve začine (cimet, dimljenu papriku, kajenski biber). Zagrejte gril tiganj na jakoj vatri i ispecite ceo komad mesa sa svih strana oko 8 minuta, dok lepo ne porumeni i ostavite meso sa strane.
2. Veći pekač sa poklopcem (u koji može da vam stane meso) stavite na ringlu i dodajte jabukovo sirće, smeđi šećer, soja sos, med, maslinovo ulje, koncentrovani paradajz i pola kašičice soli i zatim zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer ne istopi.
3. U zagrejan pekač dodajte meso, prelite ga sa sosom sa svih strana, poklopite i stavite u rernu da se peče. Smanjite rernu na 150 °C.
4. Pecite 1h. Izvadite meso iz rerne i prelite sosom, zatim smanjite rernu na 130°C i pecite ga još 2h. Zatim smanjite rernu na 120°C, okrenite meso u pekaču, prelijete ga sokovima i nastavite da ga pečete još 3-3,5h, dok meso ne počne skroz da se raspada i odvaja.
Povremeno prelite meso sa sokovima sa svih strana. Ukoliko ima potrebe, dodajte malo vode.
5. Kada meso bude mekano, razdvojte ga sa dve viljuške i ostavite ga u sokovima da se malo prohladi.
Poslužite toplo uz šta god želite, a najlepeše je u zemičkama sa kiselim krastavčićima.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari