Recept dana: Drpano prase lepi se za prste, topi u ustima i često i u snu miriše

07.01.2023

07:02

0

Autor: Z. A.

Našli smo lagan recept za veličanstven praznični specijalitet

Recept dana: Drpano prase lepi se za prste, topi u ustima i često i u snu miriše
Copyright Profimedia

Ukoliko želite da prevaziđete sebe i zasenite ukućane, ovo je recept za vas, recept sa kojim ćete briljirati kada je reč o pripremi praznične svinjetine.

Zato što znamo da je svima potreban dobar recept za drpano prase, tražili smo ga, tražili, našli ga na blogu kruskeisir.com, isprobali ga i oduševili se.

Sada sa vama delimo impresiju.

Kako da spremite sočno drpano prase koje se topi u ustima?

Prvo, ovo jelo se sprema sporo i dugo. Kuva se u rerni u sopstvenim sokovima i fantastičnoj kombinaciji začina - sve dok se ne raspadne.


Drugo, nije ni teško da se napravi, a čak i da se malo pomučite - topi se u ustima i svaki zalogaj je nagrada.

Treće, može da se posluži uz razne sosove ili priloge, možete da ga poslužite u sendvičima, takosima, naćosima, a ako ne pojedete celu količinu, može da stoji u frižideru i do pet dana.

Opcijama nikad kraja kada je drpano prase na meniju.

Vreme pripreme:

  • oko 6 sati

Sastojci
(za 6 osoba):

  • komad svinjske plećke 1,2-1,5kg
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica dimljene paprike srednje ljute de la Vera
  • 1 kašičica kajenske paprike može i dve, ako volite ljuto
  • 200 ml jabukovog sirćeta
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2,5 kašike soja-sosa
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika koncentrovanog paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber
Profimedia
 

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 °C.
Svinjsku plećku dobro posolite i sa svih strana utrljajte sve začine (cimet, dimljenu papriku, kajenski biber). Zagrejte gril tiganj na jakoj vatri i ispecite ceo komad mesa sa svih strana oko 8 minuta, dok lepo ne porumeni i ostavite meso sa strane.

2. Veći pekač sa poklopcem (u koji može da vam stane meso) stavite na ringlu i dodajte jabukovo sirće, smeđi šećer, soja sos, med, maslinovo ulje, koncentrovani paradajz i pola kašičice soli i zatim zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer ne istopi.

3. U zagrejan pekač dodajte meso, prelite ga sa sosom sa svih strana, poklopite i stavite u rernu da se peče. Smanjite rernu na 150 °C.

4. Pecite 1h. Izvadite meso iz rerne i prelite sosom, zatim smanjite rernu na 130°C i pecite ga još 2h. Zatim smanjite rernu na 120°C, okrenite meso u pekaču, prelijete ga sokovima i nastavite da ga pečete još 3-3,5h, dok meso ne počne skroz da se raspada i odvaja.
Povremeno prelite meso sa sokovima sa svih strana. Ukoliko ima potrebe, dodajte malo vode.

5. Kada meso bude mekano, razdvojte ga sa dve viljuške i ostavite ga u sokovima da se malo prohladi.
Poslužite toplo uz šta god želite, a najlepeše je u zemičkama sa kiselim krastavčićima.

Bon appetit!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike