Recept dana: Kafena torta sa čokoladom, posni desert koji vole i oni koji ne poste
Ova poslastica se ne zadržava dugo kući, ali ostaje u memoriji

Pošto je vreme posta, evo jedne poslastice koju možete da napravite i preko nedelje, ali i ukoliko slavite neku od predstojećih slava. Ima mnogo recepata za torte sa ukusom kafe i čokolade, ali ova je veoma jednostavna, izdašna i ne tako skupa. To je torta koja okuplja i stare i mlade, i one koji poste i one koji ne poste, i one koji vole kafu i one koji ljube čokoladu, znači sve.
MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Post ne može da prođe bez prebranca
Sastojci:
Za kore
- 3 šolje (od 200 ml) brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 šolje kisele vode
- 3 kašike kakaoa
- 10 g vanilin šećera
- 100 g šećera
- 3 kašike džema
- 6 kašika ulja
- 1 kesica instant kafe
Za fil
- 2 kašičice nes kafe + 50 ml tople vode
- 3 kašičice šećera
- 10 g vanilin šećera
- 200 ml kisele vode + 100 g šlaga
- 100 g crne čokolade + 3 kašike ulja
Priprema
1. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte vodu i umutite, te dodajte šećer, mutite, a potom ubacite i instant kafu, džem i kakao.
2. Smesu podelite na tri dela. U pravougaoni kalup (27 x 18 cm) stavite pek-papir i ipecite tri kore. Pecite na 180 stepeni 15–20 minuta.
3. Za fil umutite 50 ml tople vode sa četiri kesice instant kafe i šest kašičica šećera. Umutite 200 ml mineralne vode i šlag, pa dodajte umućenu instant kafu i fino sjedinite.
4. Nafilujte sve tri kore u kalupu i ostavite tortu da se stegne.
5. Izlomite čokoladu u činiju, dodajte joj ulje i napravite glazuru. Prelijte tortu odozgo, pa kada se glazura stegne, skinite stranice pravougaonog kalupa. Ukrasite po želji.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari