Sve o srpskom kavijaru: Kako se pravi najbolji domaći ajvar, zašto se umotava u ćebe, koliko je zdrav i da li goji

03.09.2022

12:51

0

Autor: Z. A.

Septembar je mesec zimnice

Sve o srpskom kavijaru: Kako se pravi najbolji domaći ajvar, zašto se umotava u ćebe, koliko je zdrav i da li goji
ajvar profimedia-0641233144 - Copyright Profimedia

U septembru nema kuće u Srbiji koja ne sprema ajvar ili bar ne smišlja kako će ga nabaviti. I definitivno nema čoveka koji nema nostalgičnu asocijaciju na jesen iz nekih prošlih vremena kada oseti miris pečene paprike.

Ajvar je specijalna vrsta salate, specijalitet balkanske i posebno srpske kuhinje napravljen od crvene paprike. Toliko je omiljen i dobar da je dobio i naziv „srpski povrtni kavijar“.
Prema popularnom mitu, vlasnici srpskih kafana „reklamirali“ su ajvar kao srpski kavijar, kako bi gosti poželeli da ga probaju. Ipak, srpskim kavijarom ga nazivamo i zbog reči turskog porekla od koje je nastao – havyar, što znači „usoljena, slana ikra“, i deli etimologiju sa kavijarom, piše premiumsrbija.rs.

A koliko je paprika skupa, ove godine je logičnije ajvar zvati kavijar.

AgroTV
 

Smatra se da je ajvar komplikovan za pravljenje, ali nije samo to zamršeno oko ove zimske salate. Poreklo mu je takođe komplikovano jer se decenijama zapravo poreklo ajvara i ne zna. Svojataju ga Slovenci, Makedonci, Srbi. Samo retki nisu čuli priču o tome kako su nam Slovenci „ukrali“ ajvar i zaštitili to ime u svetu.

Osnovni recept za ajvar je jedan, a varijacija, malih i velikih tajni kako se ajvar priprema je mnogo. Domaćice svoje recepte ljubomorno čuvaju. Nasledili su ih od mama i baka, prosleđuju ih svojim potomcima, ali za pravi domaći ajvar važno je nekoliko stvari.

Na samom početku: ko pravi ajvar mora da se naoruža strpljenjem, dobrom energijom i ljubavlju.

A ovo su male tajne ukusnog ajvara:

Dobra kvalitetna ajvaruša

Prosečan od najboljeg ajvara razlikuje se po namirnicama, odnosno po korišćenju najkvalitetnijih prirodnih sastojaka..Najbitnije je na početku imati dobru, kvalitetnu papriku, ona je osnov za dobar ajvar.

24sedam/Katarina Mihajlović
 
Smedervac je must have

Paprika mora da se peče na smederevcu, jer tako ima neki poseban ukus. Paprika se prvo dobro opere, zatim mora da se osuši i onda se na smederevcu peče. I to je prvi korak u složenom procesu pravljenja ajvara.

AgroTV
 
Ručni rad

Kad se paprika ispeče, ona se ručno čisti, potrebno je da se izvadi koren i semenke i da se oljušti.

Profimedia
 
Ceđenje

Paprika se u mrežastim džakovima cedi cele noći i tek sutradan se melje. A onda i prži - opet na smederevcu.

Profimedia
 
Osnova i dodaci

Samlevena paprika prži se na ulju, a po želji i potrebi mogu da se dodaju plavi patlidžan ili ljuta papriku ako želim ljuti ajvar.

AgroTV
 
Opet smedrevac

Pristupa se dugom kuvanju na niskoj temperaturi kako bi se dobila prava tekstura i ukus.

Vakuumiranje i umotavanje u ćebe

Kada se ajvar sipa u tegle, one se stavljaju u rernu kako bi se vakuumirale tegle, a onda se vade i umotavaju u ćebe kako bi se sasvim usporio proces hlađenja - ajvar se tako u ćebetu hladi čitav dan i time se smanjuje mogućnost da se pokvari.

Pexels
 

Tako pripremljen ajvar nema šanse da se pokvari i može, iako teško, u ostavi da dočeka i sledeću jesen.

Koliko je ajvar hranljiv i zdrav

Nutricionisti kažu da ajvar ne spada u zdravu hranu, kažu i to da ima malo kalorija, ali i da nije nešto posebno nutritivan. Možda je to razlog što možemo da pojedemo celu teglicu, a da nam opet ne bude dosta.

Ajvar nije nutritivno bogat jer se paprike prvo peku, pa se melju, a onda i prže, što je proces koji dovodi do gubitka brojnih benefita iz crvene paprike i patlidžana.

Kupovni ajvar ima mnogo više ugljenih hidrata i nešto više kalorija od domaćeg jer su u toj vrsti proizvodnje koriste brojni zaslađivači. Zato uopšte nije prijatelj linije.

Profimedia
 

Osim što ima malo kalorija, ajvar ima malo i vitamina i minerala. Vitamini A, B i C koji se nalaze u crvenoj paprici gube se termičkom obradom koju zahteva priprema ajvara. Jedini vitamin koji se zadržava u manjoj meri je vitamin C, pa se ne može reći da je potpuno bez vitamina.

To što nema mnogo kalorija, ipak, ne znači da treba da ga jedemo neograničeno, naročito ne ako ga mažemo na hleb, koji ima izuzetno visoku kalorijsku vrednost. Pa, ukoliko uz to dodamo i malo punomasnog sira, eto problema. Dakle, ključna reč u konzumiranju ajvara je, kao i za svaku vrstu jela – umerenost.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike