Zašto se zimnica kvari? Mnoge domaćice najčešće naprave ove tri greške

30.08.2022

12:48

0

Autor: Z.A.S.

Između ostalog, važno je da zimnicu čuvate na tamnom i hladnom mestu

Zašto se zimnica kvari? Mnoge domaćice najčešće naprave ove tri greške
turšija - Copyright Profimedia

Vreme je za pripremu zimnice, a mnoge domaćice su sa njom već uveliko počele. Druge se pripremaju za kupovinu povrća od kojih će ostaviti za zimu sve ono što skoro svi obožavaju da jedu.

Međutim, često se dogode greške zbog kojih sav trud padne u vodu. Zimnica se pokvari i ubuđa i pre nego uspete da probate i saznate kakva je "ispala".

Zato dobro obratite pažnju na sledećih nekoliko stavki, jer ćete, ukoliko na njih budete pripazili, bez problema moći da uživate u plodovima svog rada.

1. Tegle

Ukoliko tegle ne sterilište dobro, u njima mogu da ostanu bakterije, kao i razni štetni mikroorganizmi koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Zato je važno da sterilizaciju tegli izvedete pravilno. Šta je potrebno da uradite? U pleh poređajte tegle i poklopce koje ste prethodno dobro oprali i stavite u rernu koju ste zagrejali na 180 stepeni na 15-20 minuta. Takođe, vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, tačnije da poklopac dobro učvrstite, da vazduh ne bi ušao u tegle.

Profimedia
 

2. Prezrelo voće i povrće

Kada birate plodove koje ćete iskoristiti za zimnicu, treba da obratite pažnju na to kakvi su. Ukoliko odaberete voće i povrće koje je prezrelo, ono će se mnogo brže raspasti i pokvariti, bez obzira na konzervanse. Mnogi misle da će, ukoliko odaberu zrelije plodove, zimnica biti ukusnija i slađa, međutim, to je velika greška. Birajte plodove koji su čvrsti i kojima površina nije oštećena. Tačkice po površini plodova ukazuju na skoro propadanje, pa tako birajte plodove kojima površina nije oštećena.

Profimedia
 

3. Čuvanje

Ukoliko želite da vam zimnica dugo potraje, potrebno je da je čuvate na suvom, tamnom mestu, gde nema promaje, toplote i tamo gde neće direktno biti izložena sunčevoj svetlosti. Svi ovi faktori utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća u tegli i ukoliko se ne pridržavate gore navedenih pravila, zimnica će se jednostavno pokvariti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike