Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz hladnjaka da servirate na tanjir ili poslužavnik

19.03.2022

13:02

0

Sir ima bolji ukus ako izbegnete sledeće greške prilikom služenja

Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz hladnjaka da servirate na tanjir ili poslužavnik
pexels-engin-akyurt-2992308 - Copyright Pexels

Sir je u svim svojim nebrojenim, raznolikim varijantama prava poslastica za nepca: od dimljenog pa preko slatkog do ljutog i aromatičnog, tu je sve ono zbog čega ti srce kuca brže. Ne samo da nam nudi različite teksture, nego i širok izbor ukusa i mogućnosti pripreme.

Narendajte ga preko testenine, umešajte u sos ili njime gratinirajte omiljeno jelo… A možda ipak radije jedete sir s dobrim hlebom i hrskavim povrćem na dasci za zalogajčiće. To je takođe idealno kao mali snek za goste. Ali postoji jedna pogreška na koju moraš pripaziti.

Nikada ne služite sir direktno iz fižidera.

Pexels
 

Prema FineCookingu, „sveži sir iz hladnjaka ima tek delić ukusa sira posluženog na sobnoj temperaturi“. Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja. Kao što se dobro vino prije pijenja treba dekantirati, tako se i sir mora prvo odmoriti i „disati“ kako bi mogao razviti svoje pune arome, nijanse i složenost.

Pexels
 

Kako biste omogućili siru da diše, možete ga prekriti gazom i ostaviti da se tako odmara. Takođe treba obratiti pažnju na vrste sira koje želite da poslužite. Neki se „znoje“ brže od drugih i potreban im je tek 20-minutni odmor pre jela.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike