Recept dana: Jaje na oblaku - specijalitet star više od 40 godina se vratio i postao hit

20.01.2022

06:42

1

Jaje na oblaku ili jaje u gnezdu totalni je hit, a za pripremu su vam potrebna samo tri sastojka

Recept dana: Jaje na oblaku - specijalitet star više od 40 godina se vratio i postao hit
profimedia-0626360827 - Copyright Profimedia

Ovaj recept nije nov, on se zapravo samo vratio u modu. Može se naći u kuvarima koji su stari više od 40 godina, poput onog francuskog koji je namenjen deci, "La cuisine est un jeu d'enfants".

Iako je tamo predstavljen kao recept koji mogu deca da izvedu, za uspešnu pripremu ovog jela ipak ispoštujte nekoliko stvari.

- Činija u kojoj mutite belanca mora da bude potpuno čista, naročito bez tragova ikakve masnoće jer se tada belance neće pretvoriti u sneg. Važno je i da u belancima nema ni mrvice žumanaca jer će tada doći do istog problema.

- Kad su jaja hladna, lakše je odvojiti belanca od žumanaca, a kad su sobne temperature, lakše je dobiti sneg od belanaca.

- Belanca posolite pre mućenja kako bi sneg bio čvršći. Nemojte preterati jer u sneg ide i sir, koji uvek pojača slanoću.

- Što je manje belanaca (odnosno što manje porcija jaja na oblaku pravite odjednom), ceo proces će biti brži, pogotovo ako sneg mutite mikserom umesto ručno.

- Ako ne volite rovito žumance, stavite ga u "gnezdo od belanaca" odmah na početku pečenja da se bolje ispeče. Naravno, tada će izgubiti jarku narandžastu boju.

Profimedia
 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • ⅛ kašičice sitne soli
  • 50 g rendanog sira (parmezan)

Priprema:

1. Pripremite rernu i pleh za pečenje

Upalite rernu da se greje na 230 stepeni. Pleh za pečenje obložite masnim papirom.

2. Odvojite jaja

Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca pažljivo premestite u činiju da ne puknu. Biće vam potrbna tek kasnije.

3. Umutite sneg od belanaca

Posolite belanca i umutite u sneg. Ako radite ručno trebaće vam malo više vremena, ali električnim mikserom biće brže - oko 2-3 minuta.

Printscreen/YouTube, Tasty
 

4. Dodajte sir

U sneg od elanaca dodajte sitno rendan sir. Umešajte ga silikonskom lopaticom lagano i u jednom smeru tako da sneg ne padne, odnosno da ne izbijete mehuriće vazduha iz njega.

5. Oblikujte oblake

Na masnom papiru oblikujte dva oblaka od belanaca sa sirom (i ovo je najbolje odraditi silikonskom lopaticom). U sredini oblikujte udubljenje u koju će kasnije ići žumance.

6. Ispecite

Pecite u pećnici zagrejanoj na 230 stepeni, tri minuta. Sada u ona udubljenja koje ste napravili u oblacima pažljivo stavite žumanca.

Pecite još tri minuta. Poslužite odmah uz tostirani hleb, malo sira, kulena, turšije, avokada, zapravo uz šta god vi želite.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike