Napravite domaći tartar sos, bolji nego onaj iz najboljeg restorana - odlično se slaže uz pohovano meso

14.01.2022

13:04

0

Naučite kako se sprema jedan od najpoluarnijih sosova

Napravite domaći tartar sos, bolji nego onaj iz najboljeg restorana - odlično se slaže uz pohovano meso
profimedia-0327718189 - Copyright Profimedia

Tartar sos je francuskog porekla, a interesantna je priča da je ovaj sos dobio ime po Tatarima - divljem, vandalskom narodu. To je bio prvi sos koji je imao krupno naseckane sastojke, za razliku od uobičajenih francuskih sosova, fine, glatke teksture, pa je delovao kao horda Tatara na teritoriji Evrope.

Bilo kako bilo, danas postoje različiti recepti kada je tartar sos u pitanju. Svaka varijanta savršeno dopunjuje ukuse ribe, morskih plodova i pečuraka, a odlično ide i uz krekere i razne grickalice.

Profimedia
 

Takođe je nezamenjiv uz karađorđevu šniclu, ali isto tako i uz bečku. Naravno, ne mora da se jede samo uz pohovano meso, može da se služi i uz kuvano. Sa ovim receptom čuveni sos će vam ispasti bolje nego onaj u restoranu.

Pohvalite se svojim kulinarskim umećem i poslužite porodici svečani ručak, a kao odličan dodatak mesu servirajte i tartar sos. 

Sastojci:

  • 100 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 1,5 kašika jabukovog sirćeta
  • biber
  • 2 kašičice senfa
  • 5-6 kiselih krastavaca
  • peršun
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 1 kašičica limunovog soka

Priprema:

U blenderu ili štapnim mikserom sjedinite mleko i ulje. Zatim dodajte sirće, biber, senf, isekcane krastavce i peršun, čen belog luka, mirođiju i limunov sok.

Sve dobro izblendirajte. Sipajte u posudu i vaš tartar je gotov. 

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike