Recept dana: Karađorđeva šnicla, zvezda srpske gastronomije nastala iz greške

06.02.2021

07:08 >> 18:33

0

Autor: Z. A.

A smislio ju je Titov kuvar lično

Recept dana: Karađorđeva šnicla, zvezda srpske gastronomije nastala iz greške
Copyright Prinscreen: YouTube/ Silvana's Kitchen

Karađorđeva šnicla jedan je od poznatijih srpskih recepata nastao pedesetih godina. Kreirao ju je čuveni Titov kuvar Milovan Mića Stojanović, a sam recept nastao je iz kuvarske greške.

Najveći hit, Karađorđeva, nastala je iz nužde, 1956. u beogradskom „Golfu“. Stalni gost restorana u to vreme bila je spikerka Radio Beograda, Ruskinja. Često je naručivala kijevski kotlet, međutim, jednom prilikom Mića nije imao baš sve sastojke za to jelo, pa je morao da se snađe. U šnicluje stavio kajmak, urolao, ukrasio u obliku Karađorđeve zvezde i poslužio gošći. Kada ga je upitala kako se jelo zove, u trenutku je smislio i ime: šnicla Karađorđe,  ispričao je Milovan Mića Stojanović.

Mića Stojanović prezentovao je jelo tek 1967. u Beogradu, na takmičenju kulinara inovatora, ali manje je poznato da nikada nije uspeo da patentira recept za ovo čuveno jelo po kome ga svi spremaju svi, piše politika.rs. Uvekbi dobijao objašnjenje da je „Karađorđeva šnicla“ uobičajen naziv za uobičajenu stvar. Ipak, svi znaju ko ju je izmislio i zna se da je kajmak izdvaja i razlikuje od sličnih jela.

Šnicla se sastoji iz prženog rolovanog telećeg ili svinjskog mesa punjenog kajmakom, prethodno uvaljanog u izmućena jaja i prezle. Obično se servira sa tartar sosom, limunom, barenom boranijom i pomfritom.

Danas hrskavu i sočnu Karađorđevu šniclu najbolje priprema Milan Stojanović, kuvar restorana „Mićina domaća kuhinja“, po originalnom receptu svog oca i izumitelja ovog već tradicionalnog domaćeg specijaliteta.

možete da pripremite

Sastojci:

  • 800 g svinjskog filea ili teletine od buta
  • 80–90 g starog ili zrelog kajmaka
  • 30 g brašna
  • 1 jaje
  • 30 g prezli
  • ulje
  • so

Za tartar sos

  • 5 žumanaca
  • 50 g senfa
  • 1 l ulja
  • 70 g krastavčića
  •  10 g kapra
  •  50 ml belog vina
  •  so
  •  sok od 1/2 limuna

Priprema

1. File zasecite do sredine da dobijete šniclu velike površine.

2. Šniclu izradite tučkom za meso. Jednu ivicu šnicle malo više istanjite da bi se laške zalepila kad se urola.

3. Uz deblju ivicu rasporedite kajmak i oblikujte u valjak.

4. Šniclu uvijte u rolnu i viškove sa strane malo utisnite unutra da kajmak ne izlazi.

5. Punjeno meso uvaljajte u brašno i višak brašna otresite.

6. Zatim umočite u umućeno jaje sa svih strana. Uvaljajte u prezle, pa panirano punjeno meso malo valjajte na čistoj površini da prezle bolje prionu. Pržite u vreloj dubokoj masnoći da porumeni sa svih strana.

7. Sve sastojke za tartar sos stavite u blender, umutite i servirajte ga uz šniclu.

Bon appetit!!!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike