Nema ograničenja brzine na pojedinim delovima Autobana, ali to ne znači da vozači mogu da rade šta god hoće

14.11.2022

14:47

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko se ipak odluče na samovolju, moraće da snose posledice

Nema ograničenja brzine na pojedinim delovima Autobana, ali to ne znači da vozači mogu da rade šta god hoće
Brza vožnja - Copyright Unsplash

Ograničenja brzine nema na pojedinim delovima nemačkih auto-puteva. To, ipak, ne znači da vozači mogu da rade šta god požele.

U slučaju da ipak odluče da primenjuju samovolju, naravno, moraće da se suoče sa posledicama.

Preporučena brzina je i dalje 130 km/h, a ona važi za motorna vozila ukupne mase do 3,5 tone. Ovo se odnosi na one delove na kojima maksimalna brzina nije ograničena odgovarajućim znakovima.

Prema Nemačkom auto-klubu (ADAC), ova preporuka važi samo ako su vremenski uslovi pogodni. U slučaju jake kiše ili magle, preporučena brzina je još manja...

Ko se ne pridržava preporučene brzine na deonicama auto-puteva bez ograničenja, ne mora da strahuje od kazne, jer prekoračenje preporučene brzine nije prekršaj.

Profimedia
 

Doduše, postoji i bezbednosni aspekt – što je veća brzina, to je vreme reakcije kraće, duži zaustavni put vozila... Ali to nisu svi problemi.

Ako preticanjem oštetite drugog učesnika u saobraćaju, možete upasti u ozbiljne nevolje. S obzirom da nepoštovanje preporučene brzine povećava rizik od nesreće, može postojati rizik od solidarne odgovornosti u slučaju sudara.

Profimedia
 

To, na primer, znači da svako ko prebrzo vozi krajnjom levom trakom i udari u vozilo koje iz vozne naglo skrene u tu traku, može biti delimično kriv za nesreću ako značajno prekorači propisanu preporučenu brzinu.

To dalje znači da ćete vi ili vaše osiguranje morati da pokrijete deo štete.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike