U ovom srpskom manastiru tradicija je da se jaja farbaju na Veliki četvrtak: Boje se istom bojom zbog sledeće simbolike!

13.04.2023

14:03

0

Autor: Ekipa 24sedam

Tradicionalno, godinama u tom manastiru bude oko 1.500 crvenih vaskršnjih jaja koja se podele vernicima koji dolaze na svetu liturgiju na dan Vaskrsenja Gospodnjeg

U ovom srpskom manastiru tradicija je da se jaja farbaju na Veliki četvrtak: Boje se istom bojom zbog sledeće simbolike!
Manastir Rakovac - Copyright Tanjug / Zoran Žestić

Tradicija farbanja vaskršnjih jaja u većini mesta i porodičnih domova vezana je za Veliki petak ili Veliku subotu, ali nije svuda tako. 

U jednom srpskom manastiru tradicija je da se jaja farbaju na Veliki četvrtak.

Naime, u manastiru Rakovac na Fruškoj gori, uoči najradosnijeg i najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, boje se jaja na Veliki četvrtak - dan kada je Gospod Isus Hrist ustanovio svetu tajnu euharistije, odnosno svetu tajnu pričešća. 

Pre bojenja, voda u kazanu koji je postavljen u dvorištu manastira u kojoj će se jaja bojiti se osvešta, a osveštavanje, kao i poslednje pripreme - premazivanje uljem, uveličava pojanje pesama poput „Ne plači, Mati Marija“ i „Nedeljo, najsvetliji dane“.

Vaskršnja jaja se prema običajima najčešće boje na Veliki petak, ali nakon liturgije Svetom Vasiliju Velikom, koja se služi na Veliki četvrtak, po tradiciji se vezuju zvona i od tada nastaje Veliki petak.

Tradicionalno, godinama u tom manastiru bude oko 1.500 crvenih vaskršnjih jaja koja se podele vernicima koji dolaze na svetu liturgiju na dan Vaskrsenja Gospodnjeg.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
 

 

U manastiru Rakovac sva jaja se farbaju u crveno jer je vaskršnje crveno jaje simbol vaskrsenja i života.

Manastir Rakovac osnovan je 1498. godine, zadužbina je vojvode Rake Miloševića, velikog komornika na dvoru Svetog Despota Jovana Brankovića, a prvi pisani izvori o tom manastiru potiču iz 1533. godine.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
 

 

Manastir je poznat po tome što je u njemu u 17. veku prepisivan Dušanov zakonik, a štampana je i bogoslužbena knjiga „Srbljak“, u kojoj su napisane službe Srbima i u kojoj je na početku bilo devet službi, a sada ih ima i više od 100.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
 

 

Tokom svoje petovekovne istorije, manastir je pretrpeo mnoga razaranja, stradanja, a najviše tokom dva svetska rata u 20. veku, ali i nakon rata - pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike