Kada se farbaju uskršnja jaja? Ovaj stari srpski običaj zbunjuje mnoge domaćice, a iza njega stoji i jedna legenda

13.04.2023

11:12

0

Autor: Z.A.S.

Farbanje jaja je običaj koji je kod nas počeo da se upražnjava u 16. veku

Kada se farbaju uskršnja jaja? Ovaj stari srpski običaj zbunjuje mnoge domaćice, a iza njega stoji i jedna legenda
Uskršnja jaja - Copyright Freepik

Iako je farbanje jaja običaj koji datira još iz 12. veka, kod nas je počeo da se upražnjava tek četiri veka kasnije, odnosno u 16. veku.

Prvobitno su se jaja farbala isključivo u crveno, jer crvena boja predstavlja sećanje na nevino prolivenu krv Isusa Hrista, kao i na njegovo vaskrsenje. Crvena se smatra simbolom radosti, a jaja predstavljaju simbol novog rađanja.

Ipak, danas postoje razne tehnike za farbanje jaja, a svaka domaćica ima svoju omiljenu, pa ih tako možete farbati sodom bikarbonom, jaja mogu biti mermerna, zlatna, pa i ručno oslikana.

Naravno, ono što je svakoj domaćici najbitnije jeste da jaja, tokom kuvanja, ne puknu, a za to postoji nekoliko odličnih trikova.

Prvo jaje obavezno mora da bude crveno i ono predstavlja čuvarkuću, a čuva se sve do narednog Uskrsa.

Freepik
 

Kada je farbanje jaja u crveno u pitanju, legenda kaže da je Marija Magdalena, nakon što je Isus vaskrsao, krenula da širi vest o tome, pa je ona tako stigla i do rimskog cara Tiberija. Marija je, prema legendi, stala pred cara, držeći u rukama obično belo jaje, i uzviknula: - Hrist je vaskrsao! - Car Tiberije se na to nasmejao i rekao da je mogućnost da se to desilo ista kao i da jaje u njenoj ruci postane crveno. Naravno, istog trenutka je jaje postalo crveno.

Freepik
 

Domaćice često imaju nedoumicu u vezi sa tim kada se tačno farbaju jaja. To se uglavnom radi na Veliki petak, međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da sa njihovim farbanjem može da se počne i Velikog četvrtka, a da ono može da traje sve do Velike subote.

Freepik
 

Dani od Velikog četvrtka, pa sve do nedelje, u narodu poznatije kao strašna nedelja, osim za farbanje jaja, koriste se i za pripremu hrane. Međutim, domaćice, u određenim krajevima Srbije jaja farbaju isključivo na Veliki četvrtak ili Veliku subotu, jer se smatra da na Veliki petak ne treba apsolutno ništa da se radi, već se taj dan provodi u molitvi.

A da li je važno i u kom delu dana. Pa, veruje se da bi to trebalo da bude ujutru ili barem do podneva da se taj posao obavi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike