Partizan sa Stanojevićem obećava: Mogu li crno-beli opet da zaigraju "tango smrti"?

17.12.2020

12:18 >> 12:22

0

Zaostatak za Zvezdom je devet bodova, a još je 19 mečeva do kraja trke

Partizan sa Stanojevićem obećava: Mogu li crno-beli opet da zaigraju "tango smrti"?
Copyright MN Press

Polusezona, kao i cela 2020. godina – za zaborav. Partizan završava još jedan mini-ciklus, nostalgično se prisećajući 2017. godine, kada su igrajući u zanosu “taj tango smrti” došli do šampionske titule i pobedničkog pehara u Kupu.

Čudo je jedino u šta opet moraju da veruju, jer zaostatak za Crvenom zvezdom je devet bodova, a takva razlika, pa i manja, teško se nadoknađuje u srpskom fudbalu.

Ni ovaj početak sezone nije bio obećavajući. Tim je ušao u trku slabiji za Strahinju Pavlovića, sa njegovom zamenom Makijem Banjakom iz ljubljanske Olimpije i pričom da će svakog časa iz kluba otići Umar Sadik, Filip Stevanović, Nemanja Miletić, pa čak i Sejduba Suma, bez obzira na potpisani ugovor o produženju saradnje prošlog januara.

Stručni štab sa Savom Miloševićem doživeo je, takođe, promenu. Umesto Milana Đuričića, došao je bivši selektor Radovan Ćurčić.

Pročitajte još

Nijedna od izvršenih promena, međutim, nije bila toliko upadljiva kao ona koja se odnosila na stil igre. Crno-beli su preko leta, a možda malo i pre toga, odustali od lepog fudbala. Izgubila se agresija iz koje su se stvarale kontre, koje su u vremenu pre pojave korone oduševljavale navijače i donosile česta poređenja sa igrom koju je osamdesettih u Humskoj uspostavio legendarni Fahrudin Jusufi.

Umesto svega toga što je uspelo da zbuni veliki Mančester junajted, da igrački potuče tadašnjeg lidera holandskog prvenstva AZ, pa i Zvezdi da postavi rampu u 270 minuta derbija bez šuta na gol Vladimira Stojkovića, izabrana je nova strategija. Pogrešna. Nije više bilo pritiska na loptu sa zadatkom da se za pet sekundi vrati posed i organizuje napad. Krenulo se sporije, a proboj kroz bunkere nije išao lako ni protiv novajlije u ligi Zlatibora. Jasno se to moglo videti još na pripremnoj utakmici u Užicu.

Istine radi, potrošnja igrača se novim načinom igre smanjila, ali izgubila se efikasnost, pa i atraktivnost. Na sve to nadovezale su se psihološke igrice sa suđenjem od prvog kola Superlige, za koje pre svih Savo Milošević nije bio dovoljno spreman. Već posle starta u Kruševcu, uprava Crvene zvezde je poslala saopštenje tražeći oštru kaznu za sudiju Danila Grujića jer je Partizan, prema njihovom mišljenju, dosuđenim penalom pogurao ka pobedi.

MN Press

Nervoza je rasla iz kola u kolo, a ona je isključivo štetila igri crno-belih i koncentraciji Miloševića, koji je suprotno svojim ranijim navikama, sve češće dolazio u situaciju da komentariše suđenje, dok se nije desila eksplozija njegovog nezadovoljstva u Novom Sadu.

Nadovezalo se to na još svežu uspomenu na poraz u finalu Kupa na “Čairu” od “lala”. Vojvodina je iz nekoliko pokušaja da pređe centar došla do tri gola i pobede od 3:2, a Milošević je pre pobedonosnog gola izgubio nerve i bio van terena. Zaradio je isključenje zbog gađanja flašicom sudije Srđana Jovanovića, pa je posle dva dana natezanja sa upravom, koja nije želela da ga zameni, odlučio da se povuče sa mesta trenera Partizana.

Bilo je to tek šesto kolo, i već šest bodova zaostatka za Zvezdom, a sledili su ozbiljni rivali u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U Humskoj se podvlačila crta ispod Miloševićeve ere i tražio njegov naslednik. Srećom po njih, nije se izgubilo previše vremena u potrazi, baš kao i u proleće 2019. godine kada je odlazio Bata Mirković i na njegovo mesto došao Milošević.

pročitajte još

Šta je Savo uradio u mandatu od 18 meseci?

Napravio je mnogo toga na konsolidaciji kluba. Pokazao je da se sa nekoliko promišljenih poteza može doći do velikog preokreta, kako u igri, tako i u razmišljanju o sadašnjosti i budućnosti, a složiće se mnogi da perspektiva Partizana u martu 2019. godine nije nagoveštavala ni kod najvećih optimista dolazak Mančester junajteda u jesenjem delu sezone.

Smogao je Savo snage na svom trenerskom početku da osvoji Kup pobedom nad Zvezdom na “Marakani”, da bi tokom leta vratio među “žive” Sejdubu Sumu, doveo Takumu Asana, Umara Sadika, Natha… Dobra strateška odluka bilo je i odricanje od Marka Valijentea, jer tako su otvorena širom vrata Strahinji Pavloviću. Kasnije je uvodio Filipa Stevanovića i Lazara Pavlovića, dok je usput Strahinji porasla cena sa početnih 5.000.000 u pregovorima sa Laciom na 10.000.000 evra, za koliko je otišao u Monako (plus bonus 2.500.000).

Za taj talas novog optimizma bio je najviše zaslužan Milošević, kao što je opet on u najvećoj meri doprineo tome da sve pozitivne stvari budu bačene pod noge tokom ove jeseni. Od Novog Sada je nekako svima postalo jasno da je mladi trener pregoreo u svojoj prevelikoj želji da vrati trofeje u Humsku, pa je navijačima sledovalo privikavanje na nove okolnosti, drugog trenera, drugu ekipu…

MN Press

Stigao je Aleksandar Stanojević, a s njim i drugačiji koncept igre. Ispadanje iz Evrope u septembru moglo se predosetiti na osnovu svih mečeva odigranih do gostovanja u Belgiji i meča sa ekipom Šarloa. Prodaja Sadika u Almeriju otvorila je vrata za nekoliko transfera: Miloša Jojića, Ivana Obradovića, Filipa Holendera i Žan Kristofa Bajbeka. I dalje je Partizan klub sa tri rešenja na levom beku (Slobodan Urošević, Rajko Brežančić, Obradović) i samo jednim pravim desnim bekom (Aleksandar Miljković došao umesto Nemanje Miletića). Na mestu napadača silom prilika je Holender, mada je doveden kao bočni igrač ili da deluje iza špica.

MN Press

I takav kakav je, Partizan gura napred. Sa Stanojevićem je zabeležen “kiks” u Gornjem Milanovcu protiv Metalaca (1:1), remi sa Crvenom zvezdom (1:1) i poraz od Radničkog u Nišu (1:0). Sa izuzetkom utakmica protiv TSC u Senti (0:4) i Mladosti u Humskoj (4:0), za sve ostale dobijene se ne bi moglo reći da su došle kao plod lepe igre. Ipak, pozitivno je što se ekipi sa promenom “DNK” ojačao takmičarski karakter. Nekoliko pobeda je ostvareno u poslednjim trenucima, a jedan trijumf je došao posle gola omladinca Nikole Štulića.

MN Press

Novajlije polako ali sigurno dolaze do svoje forme, Asano popravlja realizaciju, Lazar Marković daje znake života, a Suma je možda i najbolji igrač, uprkos čestim osporavanjima, čak i od strane prvog trenera. Iz svega toga može se zaključiti da Stanojevićev Partizan obećava.

Verovatno to neće biti dovoljno da bi se pretekla Zvezda na proleće, ali daje dobru osnovu za narednu sezonu. Kako u Superligi, tako i u Evropi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike