Završeno suđenje za nameštanje utakmica italijanskoj legendi: Optužen i jedan srpski državljanin

16.12.2020

17:11

0

Bepe Sinjori nije želeo da dokazuje svoju nevinost

Završeno suđenje za nameštanje utakmica italijanskoj legendi: Optužen i jedan srpski državljanin
Copyright Profimedia

Italijansko pravosuđe stavilo je tačku na proces protiv učesnika nameštanja utakmica u nižim italijanskim ligama, započet još 2010. godine. Tada je uz jednog srpskog fudbalera uhapšena i legenda na Apeninima Bepe Sinjori, kao i nekoliko fudbalera iz Serije B i C, koji su se sumnjičili da su učestvovali u nameštanju rezultata na mečevima koje su igrali

Pročitajte još

Epilog desetogodišnjeg suđenja je da je slučaj zastareo za Sinjorija, dok su se pojedini akteri uspeli da nagode u pregovorima sa tužilaštvom i da za sebe još ranije izdejstvuju blage kazne. Pod lupom suda u Kremoni bili su marko Paoloni, srpski državljani i bivši fudbaler Almir Gegić, nekadašnji kapiten Barija Antonio Belavista i Valerija Đosafata, koja je imala ulogu kurira. Istraga je otvorena zbog sumnje da je Paoloni, tada golman, lekovima za smirenje omamio svoje saigrače iz Kremonezea tokom poluvremena utakmice sa Paganezeom 14. novembra 2010. godine.

Tragajući za razlozima takvog nedela, policija i tužilaštvo je došlo do Sinjorija, koji je sada oslobođen optužbe zbog zastarelosti:

– Prošlo je 10 godina pakla, moj život se promenio u svemu. Voleo sam da se kladim, ali uvek sam to radio pošteno i nikada nisam nameštao nijedan meč. Uništili su mi život samo zato što je moje ime garantovalo interesovanje medija – rekao je Sinjori.

Njegova advokatica odgovorila je na prozivke navijača, koji su postavili pitanje zašto je čuveni igrač pristao na zastarevanje slučaja, a da pre toga nije skinuo ljagu sa svog imena, ukoliko već tvrdi da je nevin optužen.

– Odustajanje od zastarevanja i nastavak suđenja bilo bi ludilo. Koliko dugo bismo išli dalje? Dve, tri godine – upitala se Patricija Brandi.

U istrazi o fudbalskim kladionicama bilo je skoro 60 priznanja fudbalera koji su ispričali kako su nameštani mečevi Serije A, Serije B i Lega Pro. Postoje stotine stranica priznanja koja govore kako je manipulisano na desetine mečeva. Istraga je utvrdila da su igrače korumpirali ljudi sa Istoka Evrope, iz Mađarske i Hrvatske, koje su u spisima igrači nazivali “Cigani”, pa su čak i neki od njih dolazili davali svoje iskaze. Posle izrečenih optužnica čak 15 okrivljenih je pregovaralo oko uslova za smenjenje kazne ako svedočenjem potkrepe nalaze tužioca.

– Ako pravda za više od devet godina ne uspe da donese prvostepenu kaznu po optužbama i zatvori se slučaj zbog zastarevanja, kao kad sudija odsvira kraj utakmice, onda nešto ne funkcioniše kako treba u našem mehanizmu. Ovo je podsticaj za ponovno pokretanje fenomena koji omalovažava svet fudbala i navijače koji veruju u pošten sport – zaključio je sudija Gvido Salvini.

Optuženi srpski državljanijn Almir Gegić je posle igračke karijere u Italiji, Slovačkoj i Turskoj otvorio dve špkole fudbala u rodnom Novom Pazaru.

Bepe Sinjori je 28 puta igrao za selekciju Italije, a branio je boje Lacija i Bolonje. Ostao je zapamćen po tri gola iz slobodnih udaraca na jednoj utakmici, što je uspeo da ponovi i njegov prijatelj Siniša Mihajlović. Danas su obojica stanovnici Bolonje. Sinjori je vlasnik restorana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike