Igrao je za Partizan i Zvezdu, vodio Dinamo i Hajduk, a Bajern Minhenu doneo prvu titulu

26.09.2020

16:56 >> 17:05

0

Autor: Adam Štulić

Mnoge je pobeđivao, ali ne i alkohol. Na današnji dan umro je Branko Zebec, jedan od najvećih jugoslovenskih trenera

Igrao je za Partizan i Zvezdu, vodio Dinamo i Hajduk, a Bajern Minhenu doneo prvu titulu
Copyright MN Press

Na današnji dan (26. septembar) , 1988. godine preminuo je legendarni jugoslovenski fudbaler, a kasnije i trener Branko Zebec.

Kao igrač afirmaciju je stekao u Partizanu, da bi se posle razmimoilaženja s čelnicima kluba preselio u redove najvećeg rivala Crvene zvezde, s kojom je već u premijernoj sezoni došao do svoje prve šampionske titule.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije je profesionalnu karijeru završio u tadašnjem nemačkom drugoligašu Alemaniji Ahen, a odmah po završetku karijere posvetio se trenerskom pozivu.

Posle jedne sezone na klupi zagrebačkog Dinama, Zebec je seo na klupu minhenskog Bajerna, upisavši za dve godine svoje ime u večne almanahe bavarskog giganta. Od, u trenutku kada je preuzeo ekipu, prosečnog kluba, doneo je Bajernu prvu titulu i imao presudan uticaj na razvoj nekolicine fudbalera koji su kasnije pronosili slavu nemačkog fudbala.

Jedan od njih bio je legendarni Pol Brajtner, jedan od samo četvorice fudbalera koji su postizali golove u dva finala Mundijala, kao i čuveni golman Bajerna Sep Majer.

– Dupla kruna iz 1969. godine bila je početak Bajerna kakvog ga danas znamo. Zebec je imao ogroman uticaj na to. Udario je temelje i odigrao važnu ulogu u pretvaranju Bajerna u klub top klase. Bio je najbolji taktičar – ispričao je Majer za “BBC”.

Zebec je bio teška i kompleksna osoba. Sebe je predstavljao kao diktatora, koji se borio sa svojim problemima. Njegova zavisnost od alkohola je bila poznata svima iz najbližeg okruženja, što je mnogo uticalo na njegovo brilijantno fudbalsko znanje, a još pogubnije i na sam život.

Zebeca je Bajernu preporučio nekadašnji saigrač Zlatko Čajkovski i vrlo brzo se pokazalo, što se rezultata tiče, da su čelnici kluba napravili sjajan posao kada su ga poslušali. Ugledni nemački novinari su pisali da je Zebecov Bajern igrao tika-taku pre nego njegog vremena, a i danas smatraju nevetovatnim podatak da je do prve titule došao sa samo 13 igrača u rotaciji.

Zebeca su odlikovali veoma naporni trenizni posle kojih su mnogi igrači i povraćali. Opisivali su ga kao tešku i tvrdoglavu osobu, apsolutng autoriteta, koja je volela alkohol – vino, pivo, konjak, votku, rum… Ipak, bio je fer i pravičan. Svakoga je trerirao na isti način, bez obzira na njegov status u ekipi. Bio je dobar diktator, u razgovorima veoma predusetljiv i ljubazan, sa finim smislom za humor.

Nažalost, zbog problema sa dijabetesom 1970. godine preživeo je veoma tešku operaciju pankreasa, posle koje nije smeo da pije. Njegova zavisnost je bila destruktivna, a dovodila ga je do toga da zaspi na klupi tokom utakmice, ili dođe pijan na konferenciju za medije.

– Poštovali smo ga, bez obzira na to da li je bio pijan ili ne. Imao sam sreću da radim sa mnogim sjajnim trenerima, uključujući Miljana Miljanića i Uda Lateka, ali Zebec je bio najbolji stručnjak – ispričao je Brajtner, dodavši da će se s tim složiti Bekenbauer ili Miler.

– Bio je nepredvidiv, znao je da zakaže dva treninga, ali da onda javi da su otkazani, posle čega smo samo sedeli i pili kafu. Branko je bio drugačiji, nije bilo sličnog njemu. Njegov problem je bio poznat svima, ali nije bio naš posao da mu pomognemo – rekao je Pol Brajtner.

Zanimljivo je i to da Zebeca u Bajernu posla nije koštao problem sa pićem, već to što je bio suviše autoritativan i jer je insistirao da sve odluke donosi sam, s čime vodeći ljudi kluba nisu mogli da se bore, sačekavši prvi nagoveštaj lošijih rezultata da ga smene.

Tačno deset godina posle istorijske titule s Bajernom, do istog podviga je doveo i Hamburger. Posle epizode u splitskom Hajduku i četvorogodišnjeg mandata u Ajntraht Braunšvajgu, preuzeo je skromnu ekipu Hamburgera, sa Kevinom Kigenom koji je bio na izlaznim vratima kluba posle samo jedne sezone.

Ipak, Zebec je ekipu koja je prethodne godine bila 10. u Bundesligi doveo do prvog šampionskog naslova u istoriji kluba, dok je Kigen u sezoni 1978/79. postigao 17 golova i osvojio Zlatnu loptu.

– Niko nije znao u kom pravcu ćemo ići, mnogi su se plašili da ćemo ispasti iz lige. Ni najoptimističniji navijači nisu mogu da sanjaju da ćemo osvojiti titulu. Zebec je bio glavni razlog našeg uspeha. Njegov jedini prioritet bila je pobeda i to da nas nauči kako do nje da dođemo. Bio je veoma inteligentan, prosečnu ekipu je doveo do toga da bude jedna od najboljih u Evropi – pričao je Feliks Magat.

U svojoj drugoj sezoni, Zebec je Hamburger doveo nadomak evropskog trona, koji im je u finalnom meču Kupa šampiona u Madridu uzeo Notingem Forest. Finiš te sezone, nažalost, nije ostao upamćen po sjajnu evropskom putu nemačkog kluba, već incidentu koji se dogodio neposredno pre finalne utakmice.

Naime, Hamburger je trebalo da putuje u Dortmund na utakmicu protiv Borusije, ali Zebeca nije bilo nigde, jer se prethodno napio i uspavao. Kada se probudio odlučio je da se odveze na utakmicu, ali ga je na putu zaustavila policija i izmerila mu 3.25 promila alkohola u krvi. Automobil mu je odmah zaplenjen, ali je Branko uzeo taksi i stigao na vreme na utakmicu.

Ipak, na klupi je tokom meča zaspao, a te slike su odmah ispunile stranice nemačkih medija. Do tog momenta klub je uspevao da sakrije od javnosti Zebecove probleme, ali od tog momenta to je postalo nemoguće. Fenomenalna pobeda protiv Reala Vujadina Boškova od 5:1 malo je ublažila skandal iz Dortmunda, ali su problemi Jugoslovena s pićem bivali sve veći i ubrzo je, pošto se na konferenciji za medije posle pobede protiv Minhena 1860, pojavio pijan, bio otpušten.

– Znao sam za Zebecov problem kada sam ga doveo u klub, ali nisam znao koliko je veliki. Priča sa Brankom je uticala na mene više nego bilo koja druga vezana za fudbal. Bio je fantastičan čovek i zato me još više boli što nisam mogao da mu pomognem – rekao je tadašnji sportski direktor Hamburgera Gutner Necer.

Zebecova karijera se gasila. Bio je sposoban da pobedi svakoga na fudbalskom terenu, ali nije mogao alkoholizam. Leta 1981. godine preuzeo je Borusiju iz Dortmunda, koju je napustio posle samo jedne sezone, iako je prirastao za srce navijačima, dovevši klub do šestog mesta u Bundesligi i kvalifikacija za Kup UEFA. Nažalost, problemi van terena su bili preveliki da bi se ignorisali, a njegova misija u nemačkom fudbalu završila na jedan veoma neobičan i tužan način.

Kao trenera Ajntrahta iz Frankfurta, jedan od klupskih službenika ga je, posle poraza od berlinske Herte, uvio u tepih i izneo ga pored novinara sa stadiona, kako bi sprečio skandal usled toga što Zebec nije bio u stanju da sedi na klupi, već je prespavao veći deo utakmice.

– Zebec je bio najvažnija osoba u mojoj karijeri i njegove ideje definitivno su odredile i moj trenerski pečat. Po ugledu na Branka, težio sam tome da rad zasnivam na teškim i posvećenim treninzima, i stalnom poboljšanju ličnosti fudbalera – rekao je Feliks Magat, koji je šampionske titule u Bundesligi osvajao sa Bajernom i Volfsburgom.

Branko Zebec preminuo je u rodnom Zagrebu u 59. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike